TGC'de Haldun Taner'i anılacak
Türk Basınının usta kalemlerinden gazeteci-yazar Haldun Taner 27 Mayıs 2019 Pazartesi günü saat 15.00’de TGC Basın Müzesi’nde gazetecilerin ve sanatseverlerin katılacağı bir toplantıyla anılıyor.
Türk Basınının usta kalemlerinden gazeteci-yazar Haldun Taner 27 Mayıs 2019 Pazartesi günü saat 15.00’de TGC Basın Müzesi’nde gazetecilerin ve sanatseverlerin katılacağı bir toplantıyla anılıyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları devam ediyor.
Türk Basınının usta kalemlerinden gazeteci-yazar Haldun Taner 27 Mayıs 2019 Pazartesi saat 15.00’de TGC Basın Müzesi’nde anılacak.
Açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun yapacağı 25. Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı’nın konuşmacısı TGC Genel Saymanı gazeteci yazar Ahmet Özdemir olacak. Toplantıya TGC üyeleri, gazeteciler ve sanatseverler katılacak.
HALDUN TANER KİMDİR?
1915’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Devlet tarafından burslu olarak Almanya’ya Heidelberg Üniversitesi’ne gönderildi. Siyasal Bilimler Fakültesi’ne devam etti.
1950’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü’nü bitirdi. 1950-1954 yıllarında Sanat Tarihi Kürsüsü’nde asistanlık yaptı. 1950’den sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde, Gazetecilik Enstitüsü’nde, LCC (Language and Culture Center ) Tiyatro Okulu’nda binlerce öğrenci yetiştirdi.
“Haldun Yağcıoğlu” takma ismiyle gençlik yıllarında yazdığı skeçlerden “Töhmet” adlı ilk öyküsü Yedigün dergisinde 1946’da yayınlandı.
New York Herald Tribune Gazetesi’nin 1953’te İstanbul’da düzenlediği öykü yarışmasında “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu” öyküsüyle birinci oldu. 1954’de asistanlığı bırakıp Viyana’ya tiyatro bilimi eğitimi için gitti.
1955-1957 arasında Max Reinhardt Tiyatro Akademisi’nde öğrenim gördü. 1957’de tekrar Türkiye’ye döndü. Gazetecilik Enstitüsü’ndeki derslerine devam etti. Bir yandan da 1955-1960 yılları arasında Tercüman gazetesinde sanat ve kültür yazıları, fıkralar yazdı. Bir ara gazetenin başyazarlığını yaptı. Bu fıkralarından bir kısmını genel başlıklarıyla kitap halinde de topladı. (Devekuşuna Mektuplar, 1960, 1977). Mart 1974 – Mayıs 1986 yılları arasında da Pazar sohbetlerini Milliyet Gazetesinde sürdürdü.
Ekim 1967’de Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan‘la birlikte Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nu kurdu. 1968 yılında Ahmet Gülhan ile Haldun Taner, “Devekuşu Kabare” tiyatrosundan ayrılıp Tef Kabare tiyatrosunu kurdular. 1969’da ise Münir Özkul ile birlikte Bizim Tiyatro’yu kurdu, Küçük Dergi’yi çıkardı.
Keşanlı Ali Destanı adlı epik oyunu ile dünya çapında tanındı, oyun Atıf Yılmaz tarafından sinemaya aktarıldı. Haldun Taner, 7 Mayıs 1986 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.
1955 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’na ‘Onikiye Bir Var’ adlı eseriyle değer görüldü. 1956 yılında Varlık Dergisi tarafından Türkiye’nin En İyi Öykü Yazarı seçildi. 1972 yılında Sersem Kocanın Kurnaz Karısı adlı oyunuyla Türk Dil Kurumu tarafından Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü. 1983 yılında Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü Pertev Naili Boratav ile paylaştı. 22 adet tiyatro oyunu, 11 adet öykü kitabı, 9 adet Anı, Gezi, Söyleşi kitabı yayınlandı.
TGC MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI
TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor. Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarların isimleri (anma tarihlerine göre) :
1. Şakir Süter / gazeteci-TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
2. Niyazi Ahmet Banoğlu / Gazeteci- tarihçi- yazar
3. Semih Balcıoğlu / Karikatürist
4. Faruk Nafiz Çamlıbel / Şair-yazar
5. Doğan Nadi / Gazeteci-yazar
6. Burhan Arpad / Çevirmen-yazar
7. Hrant Dink / Gazeteci
8. Uğur Mumcu / Gazeteci-araştırmacı yazar
9. Cevat Fehmi Başkut / Gazeteci-tiyatro yazarı- TGC önceki başkanlarından
10. Vasfiye Özkoçak /Gazeteci-TGC önceki başkan yardımcılarından
11. İlhan Selçuk/Yazar/ Turhan Selçuk/Karikatürist
12. Oktay Akbal / Gazeteci- öykü yazarı
13. Necmi Tanyolaç / Gazeteci- spor yazarı- TGC önceki başkanlarından
14. Yılmaz Öztürk / Gazeteci
15. Sedat Simavi / Gazeteci- TGC Kurucu Başkanı
16. Ali Gevgilili / Gazeteci
17. Oktay Kurtböke / Gazeteci- TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
18. Onur Belge / Gazeteci - TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
19. Nail Güreli / Gazeteci – TGC önceki başkanlarından
20. Hasan Pulur/ Gazeteci-TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
21. Elif Naci / Gazeteci-ressam
22. Burhan Arpad / Çevirmen-yazar
23. Ahmet Rasim- Osman Nihat Akın/ Kadıköylü gazeteciler
24. Okay Gönensin/ Gazeteci