Aile hekimlerinden 'sağlıkta şiddet' eylemi
Ülkenin dört bir yanından Ankara’ya gelen aile hekimleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 2017’den bugüne yüzde 168 arttığına dikkat çekti. Hekimler, “Bizi yok sayamazsınız” dedi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla (AHEF) ülkenin dört bir yanında Ankara’ya gelen aile hekimleri, Ulus Atatürk Anıtı önünde eylem yaparak hekimlere yönelik şiddeti protesto etti. Hekimler, hak kayıplarının ve uğradıkları zararların giderilmesini istedi.
Birgün'de yer alan habere göre; yapılan açıklamada, “Bizi yok sayamazsınız. Bizler, 82 milyonun canı yansa yanına geldiği ilk adresiz. Biz, halkımızın sağlıklı olması için elinden gelen gayreti gösteren, koruyucu hekimliği önceleyen, iyi hekimliği ilke edinen, toplumun her yaş grubundan bireyin iyilik halinin devamını sağlamaya çalışan meslek grubuyuz” dendi.
SON 9 YILDA GELİRLERİMİZ YÜZDE 40 ERİDİ!
Son dokuz yılda hak kayıplarının tahammül edilemez seviyeye geldiğine dikkat çeken hekimler, “Asgari ücret artışı, elektrik ve doğalgaz zamları, kira artış oranları ve yönetmelik değişiklikleri nedeniyle gelirlerimiz yüzde 40 oranında daha az artış göstermiştir. 2017’den sonra sağlıkta şiddet vakaları yüzde 168 artmıştır. Son altı yılda yaklaşık 70 bin sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Ve bunların yüzde 30’u fiziksel şiddettir” diye konuştu.
HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYIN
Aile hekimleri taleplerini ise şöyle sıraladı:
“Kötü hazırlanmış, bizlerin fikirlerinin dikkate alınmadığı, ağza bir parmak bal çalmak için çıkartılan ama bunda da başarılı olunamayan sağlık raporları yönergesi iptal edilmeli ve samimi bir çözüm için AHEF ile birlikte çalışılmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek çözüm önerilerimiz dikkate alınmalı, şiddet uygulayanlar hakkında caydırıcı cezalar içeren yasal düzenleme taleplerimiz hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir.
Aile hekimliği il yerelinde 1. basamak hekimliğinin önemini anlayamamış yöneticilerin kararlarına bırakılmamalı, denetimlerde hekimlere baskı uygulayan ve saygısız tavır sergileyen personel bilgilendirilmeli, keyfi ceza puanı uygulamaları yapan idareciler hakkında gerekli incelemeler yapılmalı, her ilin farklı uygulamalarına son verilmeli ve standardizasyon getirilmelidir.”