Sağlık Bakanlığının son hamlesi ne anlama geliyor?
Sağlık Bakanlığı alt birimi Sosyal Güvenlik Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından kamu sağlık fiyat listesinin güncellendiği duyuruldu.
Sağlık Bakanlığı alt birimi Sosyal Güvenlik Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından kamu sağlık fiyat listesinin "güncellendiği" duyuruldu.
Yapılan yazılı açıklamada "Tarifenin yayımlanmasından günümüze kadar geçen süre zarfında, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda; yeni işlem kodlarına, mevcut kodlar arasında uygulaması olmayanların çıkarılmasına, mevcut fiyatlarda değişiklik yapılmasına ihtiyaç görülmüştür" denildi.
Açıklamanın detaylarını ise Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen Odatv’ye değerlendirdi.
İşte o açıklama:
“1- Ülke nüfusunun tamamına yakını kapsayan GSS kapsamındaki sigortalılara sağlık yardımları SGK tarafından sağlık kurum/kuruluşlarından hizmet alımı yapılması suretiyle karşılanmaktadır. Yapılacak sağlık yardımlarının usul ve esasları, sigortalılardan alınacak katılım payları, özel sağlık kuruluşlarına ödenecek ek ücretler, sağlık hizmetlerinin bedellerinin tespit edilmesi vb. konular; 5510 sayılı Kanun, konuya ilişkin yönetmelik ile SGK tarafından çıkarılmış Sağlık Uygulama Talimatında (SUT) ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
2- 11.01.2020 günlü (bugünkü) R.G. yayımlanmış SGK Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararıyla; SUT ile belirlenen sağlık hizmeti bedellerinin bazılarında kısmi iyileştirmeler (zam) yapıldığı görülmüştür.
SGK’nın yıllardır sağlık hizmet bedellerini güncellemediği, bu suretle SGK sigortalılara tedavi ve ilaç giderlerinden önemli oranda tasarruf sağladığı, üstelik sigortalılardan alınan primlerden oluşan Genel Sağlık Sigortası Fonu kaynaklarının da SGK’nın diğer giderlerinin (açıklarının) kapatılmasında kullanıldığı bilinmektedir. ( Sayıştay: 2016 SGK Raporu)
SUT tarifesindeki sağlık hizmet bedelleri, kamu sağlık kuruluşlarını ve hem de özel hastanelere giden/gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızı doğrudan etkilemektedir.
Güncellenmeyen hizmet bedelleri nedeniyle kamu hastanelerinde verilmekte olan sağlık hizmetleri aksamakta, hizmetler güçlükle yerine getirilebilmektedir. Özel hastanelere giden vatandaşlarımız ise her geçen gün daha fazla ek ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır.
(Zira özel hastaneler 5510 sayılı yasa; imzaladıkları sözleşme hükümlerine karşın sigortalılardan SUT tarifesinin % 200 ‘ün üzerinde ücret almakta, bu suretle hizmet bedellerini piyasa koşullarına uyarlamaktadır. Günümüzde mevzuata aykırı olmasına karşın % 200 üzerinde fark ücreti almayan özel hastane yok denecek kadar azdır. Daha düşük tedavi gideri ödemek isteyen SGK yetkililerinin bu durumdan rahatsız olmadıkları görülmektedir. Hatta bu amaçla SUT tarifesinde yapılmış bir değişiklik ile ayaktan tedavilerde hastalara ödedikleri fark ücretini gösterir belgenin verilmesine ilişkin kural yürürlükten kaldırılmıştır.) ( Resmi Gazete: 2018)
3-11.0.2020 günlü R.G. yayımlanmış “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunun 2019/6 Sayılı Kararı” ile (yurtdışı ilaç fiyat listesi, ayaktan ve yataktan tedavilerde faturalandırma esasları vb.) bazı sağlık hizmetlerinde yapılmış kısmi düzenlemelerin ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu; değişikliklerin kamu hastanelerindeki verilmekte olan sağlık hizmetlerinde düzelmeye yol açmayacağı, özel hastanelere gitmek zorunda kalacak olan vatandaşlarımızın mevzuata aykırı olsa da yüklü fark ücretleri ödemeye devam edecekleri görülmektedir.
Özetlemek gerekirse; kamu hastanelerine giden sigortalı; 6 TL hasta katılım payı ödeyecek, yetersiz sağlık hizmetleri, hasta yoğunluğu nedeniyle uzun kuyruklarla karşılaşacak ve tahlil/ tetkiklerini daha uzun sürede yaptırmaya devam edecektir.
Sigortalının özel hastaneye gitmesi halinde ise SGK, hastaneye 24 TL muayene ücreti ödeyecek ve ödediği ücretin 15 TL sini katkı payı olarak sigortalıdan geri alacaktır.
Hasta ise özel hastaneye 15 TL katkı payının dışında % 200 zamlı fiyat olan 48 TL muayene ücreti yerine, yasanın açık hükmüne karşın, bunun 5- 10 katı oranında muayene ücreti ödemeye devam edeceklerdir.
Bu konularda çözüm üretmesi gereken yetkililerimiz; milletvekillerine tanınmış ayrıcalıklardan yararlandıkları, dolaysıyla bu tür bir sağlık sorunları bulunmadığı için nüfusumuzun %99 unu kapsayan GSS sigortalılarının sıkıntılarının, ne yazık ki her yıl artarak devam edeceği görülmektedir.”