Çin koronavirüs aşısının klinik denemelerine onay verdi

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlük Gazetesi, Çin'in koronavirüsle mücadele için geliştirdiği ilk aşının klinik denemelerinin yapılmasına onay verdiğini duyurdu.

Çin koronavirüs aşısının klinik denemelerine onay verdi

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği koronavirüs salgınını geriletmeyi başaran Çin'de geliştirilen ilk koronavirüs aşısının insanlar üzerinde sistematik şekilde denenmesine onay çıktı.

Klinik araştırma, gönüllü kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve tıbbi bilgi elde etmeyi amaçlayan bilimsel çalışmalara deniyor.

Klinik araştırmalar, deneme aşamasındaki ilaçlar ve aşıların farmakokinetik, farmakodinamik ve tedavi verilerinin açıklığa kavuşturulmasını sağlıyor.

Koronavirüs aşısının klinik denemelerini Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi'nden Chen Wei'nin öncülüğündeki araştırma ekibinin yürüttüğü belirtildi.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlük Gazetesi'nin bu haberi vermesinin öncesinde, ABD'li bilim insanlarının koronavirüse karşı geliştirilen aşıyı ilk kez gönüllülere verdiği duyurulmuştu.

ABD'de geliştirilen ve 'mRNA-1273' adı verilen aşı, ilk aşamada Washington eyaletindeki Kaiser Permanente Araştırma Merkezi'nde 4 gönüllü üzerinde denendi.

Aşının denendiği ilk kişi olan 43 yaşındaki Jennifer Haller, "Grip aşısı gibiydi, kolaydı ve acıtmadı. Bunun parçası olduğum için çok heyecanlıyım. Umarım aşının etki edeceği noktaya hızla ulaşırız ve hayatları kurtarabiliriz" dedi.