Koronavirüsten ölüm oranı Almanya'da yüzde 1'in altındayken İtalya'da neden yüzde 10?
“Almanya ve Güney Kore örneklerinde ölüm oranları yüzde 1 ve hatta yüzde 1’in altında seyrediyor.”
Ertuğrul Özkök, Prof. Dr. Melih Us'un koronavirüs vakasının farklı ülkelerdeki seyri ve ölüm oranları hakkında verdiği çarpıcı bilgileri köşesine taşıdı.
Özkök'ün yazısı şöyle:
ERKEKLERİ DAHA FAZLA ÖLDÜRDÜĞÜ KESİNLEŞTİ
*Yine dün itibarıyla gelen rakamlara bakıp artık şunu kesinlikle söyleyebiliriz: Virüs erkekleri daha çok öldürüyor.
*Virüsü kapan kadın erkek sayısı birbirine çok yakın ama İtalya’da ölenlerin yüzde 70’i, Çin’de yüzde 63’ü erkek.
ÇİN’DE 50 YAŞ ALTI VE ÜSTÜ HASTA SAYISI EŞİT
“Şu ana kadar Çin toplam 81 bin vaka ve 3 bin 200 ölüm raporladı. İtalya ise 64 bin vaka ve 6 binden fazla ölüm ile tüm dünyada ilk sıraya yükseldi.”
“Bu bilgiler ışığında artık kesin olarak biliyoruz ki koronavirüs sadece yaşlıları değil gençleri de etkiliyor.”
“Çin’de hastalığa yakalanan 50 yaş altı ve üstü kişi sayısı sanılanın aksine birbirine hemen hemen eşit.”
“30 ve 50 yaş arası on binlerce kişide koronavirüs pozitif çıkmış, üstelik bu yaş grubunda yoğun bakım ve ölümler de var.”
ÇİN’DE YÜZDE 4, NEDEN İTALYA’DA YÜZDE 10
“İtalya’da ise durum biraz daha farklı. Yaşlı nüfus ön planda. Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların yüzde 75’i 50 yaş üstü.”
“Ölümlerin de yüzde 99’u 50 yaş üzerindeki hastalardan olmuş. Özellikle 70 yaş sonrası hastalarda ölümler çok yaygın, tüm ölümlerin yüzde 85’ini oluşturuyor.”
“Virüsün ilk çıktığı ülke olan Çin’de güncel rakamlara göre yüzde 4 olarak raporlanan ölüm oranı, koronavirüsün en çok can aldığı İtalya’da ise yüzde 10’lara dayandı.”
“Ölüm oranlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni İtalya’nın yaşlı nüfusunun Çin’e göre çok daha fazla olması.”
TÜRKİYE’DE ÇOK DAHA AZ MI İNSAN ÖLECEK
“Gelen ilk rakamlar Türkiye için iyi haber. Çünkü İtalya’da 65 yaş üstü yaşlı nüfus tüm nüfusun yüzde 23’ü iken Türkiye’de bu oran yüzde 9. Yani Türkiye’de tablo İtalya kadar yıkıcı olmayabilir.”
“Ama bu bir garanti değil. Bu avantajdan yararlanabilmemiz için bugüne kadar hızlı yükselen artışı durdurmamız lazım. İyi haber ancak çok etkili bir mücadeleyle elde edilebilir.”
ALMANLAR VE GÜNEY KORELİLER NİYE AZ ÖLDÜ
“Almanya ve Güney Kore örneklerinde ölüm oranları yüzde 1 ve hatta yüzde 1’in altında seyrediyor.”
“Güney Kore bu başarıyı günlük 20 binlere varan yaygın test yapma stratejisine borçlu. Bu testler ile tespit ettikleri enfekte kişileri yenilikçi stratejilerle izleyerek ve gerekirse sosyal kontağı sınırlayarak virüsün yayılımını engelledi.”
ÇİN'DE TUHAF BİR TİP KAFALARI KARIŞTIRDI
“Virüsün yayılıp yayılmamasında ne rol oynadığı tam bilinmeyen çok ilginç bir tip var. Hastalık testi yapılmış, pozitif çıkmış. Ama buna rağmen hiçbir hastalık belirtisi göstermiyor. Bunlara asemptomatik tip deniyor.”
“Peki kaç kişidir bunlar? Çin asemptomatik vakayı %1 olarak raporladı ancak bu oran İtalya’da %7.”
“Dünya Sağlık Örgütü ve Çin ortak raporunda asemptomatikleri bulaşının temel bir kaynağı olarak görmediğini söyledi.”
“Bu kişiye 1000’e yakın insana çeşitli defalar test yapılmış, hepsi pozitif çıkmış. Buna rağmen hastalığın hiç bir belirtisini göstermiyor. Bu gibi kişilerin virüsü yaymadaki rolü henüz tam olarak bilinmiyor.”
PROF. MELİH US KİMDİR?
1988’de Gülhane Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2008’de profesör oldu. Erişkin kalp cerrahisi, minimal invaziv kalp ve damar cerrahisi alanlarında 68’i uluslararası olmak üzere toplam 149 yayını var. Çok sayıda ulusal ve uluslararası derneğin üyesi.