Sağlık emekçilerine uzaktan eğitim
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, koronavirüs pandemisi (Covid-19) ile ilgili hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık emekçilerine yönelik uzaktan eğitim sistemi kurulduğu duyurdu.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, koronavirüs pandemisi (Covid-19) ile ilgili hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık emekçilerine yönelik uzaktan eğitim sistemi kurulduğu duyurdu.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; yapılan açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan koronavirus pandemisi ile ilgili hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık profesyonellerinin eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla genel müdürlüğümüz ve Anadolu Üniversitesi iş birliği ile uzaktan eğitim sistemi kurulmuştur” denildi.
EĞİTİM VİDEOLARI İNTERNET SİTESİNDE
Sağlık Bakanlığı, hazırlanan eğitim videolarına sağlık emekçilerinin portal sistemi üzerinden giriş yapabileceğini belirterek, “Eğitim videolarının içeriğinde koronavürüs belirti ve bulguları, bulaş yolları, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, KKM triyajı, hasta nakli, enfeksiyon kontrol önlemleri, ambulans dezenfeksiyonu ve nöbette uyulması gereken koruyucu önlemler bulunmaktadır” açıklaması yaptı.
YÜZDE 26’SINA EĞİTİM VERİLMEDİ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, BirGün’e yaptığı açıklamada “Sağlık emekçileri, Covid-19 ile ilgili eğitimler açısından ve çalışma düzeni açısından Covid-19 olgu yönetimine hazırlanabilmiş değil. Geçtiğimiz hafta açıkladığımız anketle birlikte hastanelerin en az yüzde 26’sında Covid-19 ile ilgili eğitim, yüzde 20’sinde el hijyeni ile ilgili eğitim ve yüzde 48’inde solunumsal hijyenine yönelik eğitim verilmediği ortaya çıktı” dedi.
EĞİTİMLER TAM OLARAK VERİLMEDİ
Salgının ortaya çıkmasını üzerinden yaklaşık dört ay geçmesine rağmen sağlık emekçilerine yönelik eğitimlerin tam olarak verilmediği belirten SES Genel Sekreteri İçel, sağlık emekçileri ile yapılan ankete ilişkin şu bilgileri de paylaştı:
“Hastanelerin yüzde 44’ünde salgının aşamalarına göre sağlık kurumlarında yapılacak düzenlemelere ilişkin eğitimler, yüzde 39’unda karantinadaki hastalarla nasıl çalışılacağına ilişkin eğitimler, yüzde 35’inde izolasyondaki hastaların yerleştirilmesi ve taşınması ile ilgili eğitimler ve yüzde 40’ında salgına ilişkin birimlerde göreve yeni başlayacaklarla ilgili eğitimler yapılmamıştır.”