Koronavirüs nedeniyle HIV testleri askıya alındı, tedaviler durdu!
"Türkiye genelinde illere göre yeni tanı almasına rağmen koronavirüs nedeniyle enfeksiyon kliniklerinden doktor randevusu alamadığı için antiretroviral tedaviye başlayamayan ve HIV ile yaşayan toplam kaç kişi vardır"
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüs pandemisi nedeniyle aksayan HIV taşıyıcılarının tedavi sürecini Meclis gündemine taşıdı.
Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Corona Virüs Pandemisi ile tüm dünyanın mücadele ettiği bu zor dönemde HIV test merkezleri kapanmak durumunda kalmış, çoğu enfeksiyon poliklinikleri normal randevularını askıya almıştır. Yeni tanıların belirlenemediği ya da belirlense bile enfeksiyon kliniklerinden randevu alınamadığı için HIV tedavisine (antiretroviral tedaviye) erişilemeyen bu dönemde eğer gerekli önlemler alınmazsa Corona Virüs Pandemisiyle birlikte HIV’in yayılma hızı artacaktır." dedi.
TESTLER YAPILAMIYOR
Koronavirüs nedeniyle HIV testlerinin yapılamadığına dikkat çeken Tanrıkulu, "Antiretroviral tedavi ile sağlıklı olarak gündelik hayatlarına devam eden HIV pozitifler için düzenli tedavi aynı zamanda bu kişilerde HIV’in bulaşıcılığının tamamen ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Ancak şu an test yaptıramayan, enfeksiyon uzmanı ile görüşemeyen ve dolayısıyla tedaviye başlayamayan HIV pozitifler, pandemi döneminde yüksek risk grubunda yer almaktadır. İlaca başlayamadığı için bağışıklık sistemi zayıflayan HIV pozitiflerin Corona Virüs riskiyle birlikte AIDS aşamasına geçmesi ve daha fazla can kayıplarının yaşanması olasıdır.
Günümüzde bir hastalıktan çok kronik sağlık durumu anlamını taşıyan HIV’in yayılmasını kolaylaştıran ve de arttıran önemli unsurların başında kişilerin teste ve tedaviye erişememesi, ayrımcılık ve damgalama korkusuyla testten kaçınması ve aktarılan enfeksiyonlardan korunma yöntemlerini bilememesi ya da uygulayamaması gelmektedir." dedi.
Tanrıkulu'nun yanıtını istediği sorular şöyle:
1. 20 Mayıs 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre yeni tanı almasına rağmen Corona Virüs Pandemisi nedeniyle enfeksiyon kliniklerinden doktor randevusu alamadığı için antiretroviral tedaviye başlayamayan ve HIV ile yaşayan toplam kaç kişi vardır?
2. Tedaviye başlayamayan ve gerekli testleri yaptıramayan HIV pozitifler için ne tür çalışmalar yapılacaktır?
3. Pandemi döneminde Türkiye genelinde illere göre yeni hasta kabulü ile mevcut hasta takibi yapan ve açık bulunan toplam kaç enfeksiyon kliniği mevcuttur? Kapalı olanların ne zaman açılması planlanmaktadır?
4. HIV pozitif bireylerin pandemi döneminden nasıl etkilendikleri üzerine bir durum tespit çalışması Bakanlığınızca yapılacak mıdır?
5. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmayan çalışanların sağlık sigortası primlerini ödemelerine rağmen antiretroviral tedavi ilaçlarına konulan erişim kısıtlaması ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile ortak bir çalışmanız var mıdır?
6. Türkiye'de işgücü yaratan ve sağlık primlerini ödeyen yabancıların maruz kaldığı bu sağlık hakkı ihlali akabinde ne tür çalışmalar yapılacaktır?
7. Sağlık kurumlarında HIV pozitiflerin tanı ve tedavi aşamalarında güncel ve bilimsel olmayan bilgilere sahip sağlık çalışanları tarafından ayrımcılığa ve damgalamaya maruz kalmamaları için ne gibi çalışmalar yapılmakta ya da planlanmaktadır?