Regl hakkında doğru bilinen 10 yanlış
Pepapp, regl öncesi ve sırasında meydana gelen değişimleri araştırdı ve bu dönemle ilgili doğru bilinen 10 yanlışı sıraladı.
Pepapp, regl öncesi ve sırasında meydana gelen değişimleri araştırdı ve bu dönemle ilgili doğru bilinen 10 yanlışı sıraladı.
Kadınların regl, ovülasyon ve doğurganlık dönemlerini takip edip, kadınların yanında olan dijital asistan “Pepapp” bu noktada, regl döneminde şunları asla yapma diyen listelere ve önerilere bir güncelleme getirdi.
Kadınların her döneminde onlara destek olmayı, günlerine renk katmayı, motivasyonunu artırmayı amaçlayan ve bunun için de eğlenceli ve bilgilendirici tavsiyeleriyle her an kadınların yanında olan Pepapp, regl öncesi ve sırasında meydana gelen değişimleri araştırdı ve bu dönemle ilgili doğru bilinen 10 yanlışı kadınlarla paylaştı.
Pepapp'ın tavsiyeleri şöyle:
TATLI YEME, KİLO ALDIRIR
“Bu dönemde özellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklı ufak çapta tatlı krizleri yaşayabilirsin. Tabii ki meyve yemek her zaman sağlıklı bir tercih ama canın istiyorsa bazı hafif tatlılardan da birkaç kaşık ve ısırık alabilirsin. Mesela bir porsiyon sütlü tatlı ya da 4 parça acılığı azaltılmış bitter çikolata gibi.
DUŞ ALMAK SAKINCALI
Duş almak sana her zaman kendini iyi hissettirir. Hem regl esnasında oluşabilecek birikintileri dolayısıyla bakterileri de temizlemiş olursun. Ferahlar ve canlanırsın. Burada dikkat etmen gereken konular vajinanın içini yıkamamak ve küvet yerine duşu tercih etmek. Çünkü vajina kendi kendini temizler ve küvette zararlı bakterilerle temas halinde olabilirsin.
Gerekli tedbirleri aldıktan sonra, beyaz renk içinde kendini iyi hissediyorsan pekala giyebilirsin. Hem belki bu durum moralini de yükseltir. Önemli olan rahatlığın, akıntının miktarına göre pedini veya tamponunu düzenli değiştirebilecek pozisyonda olman. Yani önemli olan senin kendini güvende hissetmen.
Regl döneminde hafif egzersizler yapmak, kramplarının hafiflemesini sağlar. Halsiz moddan çıkıp, enerjik hissedersin. Şişkinliklerin indiği gibi, kilo almadığın için de moralin bozulmaz. Çok yorucu olmayan, hafif ve etkili egzersizleri tercih etmelisin. Kısa yürüyüşler, düşük ağırlıkta fitness, regl yogası, pilates gibi.
DENİZE GİRME
Regl olan biri de denizin tadını çıkarabilir, kulaçlarca yüzebilir. Tampon bu konuda sana fazlasıyla yardımcı olur. Eğer görüntü açısından senin için bir sorun yoksa pedle de denize girebilirsin. Islak mayoyla oturmadıkça ve denizden sonra kuruluğuna ve hijyenine (Denizden çıktıktan sonra tamponunu ve pedini mutlaka değiştirmelisin) dikkat etmen şartıyla tabii.
TAMPONU TERCİH ETME
Tampon da en az ped kadar hijyenik ve kullanışlı bir tercihtir. Sünger gibi sıvıyı emer; doğru yerleştirildiği müddetçe sızıntının, kokunun, kötü görünümün önüne geçer. Duşta, denizde, sporda kullanabilirsin. 4-5 saatte bir değiştirmeye, alerjik olmayan bir tampon çeşidi seçmeye özen göstermelisin. Tampon kullanmak, onu ne kadar rahat kullanabildiğin ile alakalı.
BİTKİ ÇAYLARI VE SICAK SU TORBASI İŞE YARAMAZ
Hem bazı bitki çayları hem de sıcak su torbaları regl döneminde oldukça etkilidir. Mesela papatya çayı kasları gevşetir ve rahatlatır. Melisa çayı uykusuzluk ve gerginliğe iyi gelir. Sıcak su torbası ise kan dolaşımını bölgesel olarak arttırdığı için rahatlama sağlar. Yani her iki uygulama da işe yarar.
Kendini fazla yormadığın, ağır sporlar yapmadığın müddetçe hareket etmemen için bir sebep yok. Hatta hareket etmek bedenine ve psikolojine iyi gelebilir de. Eğer kendinde o enerjiyi hissediyorsan. Mesela açık havada kısa yürüyüşler yapabilir, hafif tempoda dans edebilirsin. Ama demir ve C vitamini takviyesini aksatmamalısın.
AĞRI KESİCİ KULLANMA
Ağrıların çok şiddetliyse regl döneminde ağrı kesici kullanmanın zararı yok. Neticede senin kendini huzurlu hissetmen daha önemli. Özellikle regl başlamadan önce ya da reglin ilk günü ağrı kesici almak oldukça etkili olabilir. Kanamayı azaltsa da bunun vücuda olumsuz etkisi olmaz. Öylesine bir ağrı kesici değil ama, doktorunun önerdiği ağrı kesici!”