Rusya'nın açıkladığı Covid-19 aşısı tartışma yarattı: ABD ve Almanya şüpheli, İsrail mesafeli
Önceki gün Rusya’nın ilk Covid-19 aşısını tescillendirdiğini duyurması ile başlayan “güvenilirlik” tartışması sürüyor.
Dünya genelinde dün itibarıyla vaka sayısının 20 milyon 601 bin 927’ye, can kaybının 747 bin 454’e yükseldiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) krizinde gözler aşı çalışmalarında. Önceki gün Rusya’nın ilk Covid-19 aşısını tescillendirdiğini duyurması ile başlayan “güvenilirlik” tartışması sürüyor.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Rusya’nın Covid-19 aşısına onay veren ilk ülke olmasına şüpheyle yaklaştığını” belirterek, “aşıyı ilk çıkaran olmaktan ziyade güvenli, test edilmiş bir ürüne sahip olmanın önemli olduğunu” söyledi.
ABD Sağlık Bakanı Alex Azar önceki gün, “Önemli olan aşıyı bulan ilk taraf olmak değil. Aşının Amerikan ve dünya halkı için güvenilir ve etkili olması” demişti.
Bu açıklamalara karşı Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko’dan “Aşının güvenli olmadığına yönelik iddialar asılsız ve tamamen rekabet yüzünden ortaya atıldı” çıkışı geldi.
Muraşko, aşının ilk partisinin iki hafta içinde hazır olacağını, ilk aşılardan risk grubunun yararlanacağını söyledi.
Aşıya ilişkin İsrail’den ise daha ılımlı bir açıklama geldi. İsrail Sağlık Bakanlığı, aşının “ciddi bir ürün olduğuna ikna olurlarsa Moskova’yla müzakereler başlatacaklarını” duyurdu.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, 100 milyon dozluk yeni tip koronavirüs aşısının üretimi ve teslimi için ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna ile anlaşma yapıldığını duyurdu.
Bu arada Çin devlet medyası, ülkeye Ekvador’dan ithal edilen dondurulmuş karides ambalajlarının üzerinde virüs bulunduğunu kaydetti.