Dünya Sağlık Örgütü'nden bekaret kontrolü açıklaması

DSÖ uygulamanın insan hakları ihlali olduğunu belirtiyor

Dünya Sağlık Örgütü'nden bekaret kontrolü açıklaması

Fransa'da sözde "bekaret sertifikası" sağlayan doktorlar, Macron yönetiminin "İslami ayrılıkçılık" olarak tanımladığı şeyle savaşmak için önerdiği mevzuat uyarınca hapis ve para cezasına çarptırılabilir.

Independent'tan Clea Skopeliti'nin haberine göre; Aralıkta parlamentoya sunulacak yasa tasarısıyla, doktorlar geleneksel dini evlilikler için bazen istenen bekaret sertifikası vermekten bir yıla kadar hapis ve 15 bin euro (yaklaşık 139 bin TL) para cezasına çarptırılabilecek.

France 3 televizyonunun haberine göre, Fransız doktorların yaklaşık üçte biri, bir kadının bekaretini "kanıtlayan" bir sertifika vermelerinin kendilerinden istendiğini söylüyor ve çoğu da bunu reddediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kızlık zarının incelenmesinin bir kadının veya kız çocuğunun vajinal birleşme yaşayıp yaşamadığını kanıtlayamayacağını söylüyor ve işlemi bir insan hakları ihlali olarak kınıyor.

Bu, Emmanuel Macron'un cuma günü bir konuşma yaparak Fransa'daki 6 milyon Müslüman içinden bir azınlığın bir "karşı toplum" oluşturma tehlikesi altında olduğunu söylemişti. Bazıları cumhurbaşkanını İslam'ı baskı altına almaya çalışmakla suçladı.

Kürtaj ve doğum kontrolü konusunda tavsiyelerde bulunan Fransız kuruluşu ANCIC, uygulamanın son bulması için daha fazla eğitim çalışması yapılması gerektiğini söylüyor. BBC'nin haberine göre, uygulama en çok Kuzey Afrika, Ortadoğu, Hindistan, Afganistan, Bangladeş ve Güney Afrika'da yaygın.

ANCIC, hükümetin "bakirelik testlerine" karşı konumunu desteklese de bazı durumlarda kadınların gerçekten tehlike altında olduğu ve "yasağın, bu tarz toplumsal uygulamaların varlığını ortadan kaldırmadan sadece reddedeceği" uyarısında bulundu.

BBC'ye verdiği demeçte ANCIC, "Bu sorunun epey farklı şekilde ele alınması gerektiğine inanıyoruz, böylece kadın ve erkekler kendilerini özgürleştirebilir ve bu geleneklerin ağırlığını taşımayı reddedebilir" açıklamasında bulundu.

"Bilgilendirmek, tartışmak, uygulamayı önlemek ve destek vermek için eğitim sağlanması şart."

Grubun tutumu, Ekim 2018'de tartışma yaratan bu testlere getirilen yasaklara farkındalık kampanyalarının eşlik etmesi için çağrıda bulunan Birleşmiş Milletler'in tutumuna benziyor.

France Inter'e konuşan Fransız jinekolog Dr. Ghada Hatem, ANCIC'in bazı endişelerini yineledi ve kendisinden bu tarz sertifikaların yılda "en fazla" üç kez istendiğini, buna karşın şiddet uygulanarak cezalandırılacaklarından korkan kadın ve kızlara sertifika verdiğini söyledi.

Dr. Hatem "Eğer 'erkek kardeşim beni dövecek, babam beni boğazlayacak, kocamın ailesi ailemin itibarını beş paralık edecek' diyorlarsa onlara inanmamam için hiçbir sebep yok" dedi.

Vatandaşlıktan sorumlu Devlet Bakanı Marlène Schiappa, tasarının ebeveynler veya nişanlılar gibi test talep eden kişileri de cezalandırması gerektiğini söyledi.

Bakan, yeni yasanın aynı zamanda çok eşli kişileri ülkeden sınır dışı etmeyi amaçlayacağını ve zorla evlendirmeye karşı daha sıkı koruma sağlayacağını söyledi.

(Çeviri: Independent Türkçe/İrem Oral)

Etiketler
Uygulama