Koronavirüsü atlatanları bekleyen büyük tehlike

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun yayınladığı rapor doğrultusunda, koronavirüsü yenen her on kişiden birinin virüsü yendikten sonra bile kalıcı semptomlar yaşadığı belirtildi.

Koronavirüsü atlatanları bekleyen büyük tehlike

Vücudunuz koronavirüs yense bile, virüsün etkileri bitmiyor. İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun yayınladığı rapor doğrultusunda, koronavirüsü yenen her on kişiden birinin virüsü yendikten sonra bile kalıcı semptomlar yaşadığı belirtildi.

NTV'nin haberine göre İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), tarafından yayımlanan “uzun covid” raporunda, Covid-19’u yenen her on kişiden birinin hastalığı yendikten üç ay sonra kalıcı semptomlar yaşadığı ortaya konuldu.

Buna göre koronavirüsten kurtulan İngilizlerin yüzde 9, 9'u 12 hafta sonra, yüzde 21'i ise beş hafta sonra hala hastalığın kalıcı semptomlarından muzdarip olduğunu açıkladı.

KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ALTINDALAR

ONS rakamları ayrıca, Covid-19 geçirmeyen hastalara kıyasla korona virüse yakalanan kişilerde kalp krizi ve felç oranlarının 12 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Yeni tip korona virüsten iyileşen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor. Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum "uzun süreli covid" olarak adlandırılıyor.

KORKUTAN SEMPTOMLAR

Uzun süreli Covid-19 semptomları arasında “yorgunluk”, “saç kaybı”, “kalp ritmi bozukluğu”, “bilişsel problemler”, “baş ağrısı”, "kas ağrısı”, “nefes almada güçlük”, “odaklanma problemi”, “üşüme ve titreme”, “uykusuzluk”, “halüsinasyon görme”, “ishal” ve “yüksek ateş” gibi semptomlar yer alıyor. Araştırmacılar, bu semptomların, organlara, bağışıklık sistemine ve sinir sistemlerine verilen hasar nedeniyle korona virüsün 'sonradan etkileri' olduğuna inanıyor. Diğer taraftan doktorlar bu durumu, ilk enfeksiyondan on yıldan daha uzun bir süre sonra gelişebilen, yeterince anlaşılamayan bir durum olan polio sonrası sendroma benzetiyor.

HERKES RİSK ALTINDA

Bununla birlikte, dünyada uzun süreli korona virüsten kaç kişinin etkilendiğini net olarak bilinmiyor, ancak uzmanlar bunun İngiltere’de 500 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Matt Hancock geçen ay Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NHS) uzun koronavirüsten muzdarip olanlara yardım etmek için 40 mini hastane kuracağını açıkladı.

Hancock, “sadece en yaşlı ve en savunmasız olanlara değil, her yaştan herhangi bir geçmişe sahip herkesin” uzun süreli covid riskine sahip olduğunu söylemişti.

Etiketler
Koronavirüs İngiltere