Karaciğerleri tertemiz yapan 9 muhteşem besin
Korona virüs salgını ile birlikte ciğerlerin önemi de bir kez daha ortaya çıktı. Uzmanlar, karaciğeri korumanın yolları olduğunu belirtiyor. İşte karaciğerin korunmasını sağlayan 9 önemli besin.
Salgın ile birlikte doğal beslenme ve bağışıklık sisteminin korunması ile birlikte, ciğerlerin sağlıklı tutulmasının önemi de bir kez daha ortaya çıktı. Uzmanlar, sadece salgın sürecinde değil, normal dönemlerde de vücutta birçok işlemi üstlenen karaciğerin korunmasının önemine değiniyor. Karaciğerin vücuttaki 500’den fazla işlevden sorumlu olduğu biliniyor.
Vücudun en büyük bezi olan karaciğerin, sizi hayatta ve sağlıklı tutmak için birçok hayati görevi var. Karaciğerin gerçekleştirdiği 500 işlevi listelemek uzun sürebilir ama özetleyebiliriz :
Vitaminleri ve demiri depolamak, vücudun şeker seviyeleri normalin altına düştüğünde depolanmış şekeri kullanılabilir şekere dönüştürmek, kırmızı kan hücrelerini, yağları parçalamak ve sindirmek için safra üretmek. En önemlisi, karaciğer, zararlı maddelerden kurtulmak için kanı detoksifiye etmeye yardımcı olur.
Bu zararlı maddeler en çok alkol, tütün, güzellik ürünleri ve özellikle büyük miktarlarda tüketildiğinde işlenmiş ve kızartılmış yiyecekler gibi yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Kirlilik, reçeteli ilaçlar, virüsler ve metabolizmanın doğal yan ürünleri gibi diğer vergilendirici kimyasallardan kaçınmak daha zordur.
Karaciğer, işlemlerini gerçekleştirebilmek için büyük miktarlarda mikro besinlere (vitaminler, mineraller ve antioksidanlar) ihtiyaç duyar. İyi haber şu ki, karaciğer kendini yenilemede oldukça etkilidir ve bu yüzden şans verildiğinde karaciğerdeki hücreler yenilenebilir ve gerektiği gibi çalışabilir.
Geçtiğimiz on yılda, 'detoks' kelimesi, arıtılmış meyve suyunun kırmızı biber, limon ve akçaağaç şurubu karışımları ile eşanlamlı hale geldi. Ancak karaciğeri detoks yapmak o kadar da detaylı olmak zorunda değil.
Bir detoks, esasen toksinleri vücuttan atma sürecidir, bu nedenle ilk adım rafine şeker, tütün, alkol ve aşırı kahve tüketiminizi azaltmaktır. Daha sonra diyetinize çeşitli yiyecekler ekleyerek, bu çalışkan organı doğal olarak temizleyebilir ve koruyabilirsiniz.
1. Yeşil Çay
Çayın sağlık için faydalı olduğu düşünülmektedir, ancak kanıtlar karaciğer için faydaları olabileceğini göstermiştir. Japonya merkezli bir araştırma, günde 5-10 fincan yeşil çay içmenin, karaciğer sağlığının gelişmiş kan belirteçleri ile ilişkili olduğunu buldu. Bu, kateşin adlı karaciğer fonksiyonuna yardımcı olduğu bilinen bir bileşiğe bağlı olabilir. Yeşil çay bu bitki antioksidanıyla doludur. Kan basıncınızda olumsuzluk olursa, bir etkisi olabileceğinden, yeşil çay tüketim miktarınıza dikkat edin.
2. Turpgiller Sebzeler
Buna brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana dahildir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Bu sebzeler, karaciğerin toksin temizleme enzimlerini tetikleyen önemli bir glutatyon kaynağıdır. Turpgillerden sebzeler yemek, sisteminizdeki glukozinolat üretimini artıracak ve bu da kanserojenlerin ve diğer toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır.
3. Zerdeçal
Baharat ve pigment olarak kullanılmasının yanı sıra Hindistan'da yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Kurkumin, zerdeçalın aktif bileşenidir ve güçlü biyolojik özelliklere sahiptir. Bu baharat, toksinleri temizleyen enzimlere yardımcı olur ve karaciğer hücrelerini onaran antioksidanlar içerir. Ayrıca safra üretimini artırırken karaciğere, vücutta birkmiş zararlı metallerin detoksunda yardımcı olur.
4. Narenciye
Turunçgiller ayrıca C vitamini açısından büyük bir etki sağlarken, karaciğeri uyarır ve toksik maddelerin su tarafından emilebilen maddelere sentezlenmesine yardımcı olur. Greyfurt, iki temel antioksidan içerdiği için özellikle faydalıdır. Naringin ve naringenin. Bunlar, iltihabı azaltır ve karaciğer hücrelerini koruyarak karaciğerin yaralanmaya karşı korunmasına yardımcı olabilir.
5. Pancar
Pancarları ayrıca sindirim sistemi için doğal temizleyiciler olan C vitamini ve sağlıklı bir lif dozu içerir. Ancak daha etkileyici bir şekilde, pancarlar kanı temizleyerek oksijeni artırmaya yardımcıdır ve daha hızlı atılmalarına yardımcı olmak için toksik atıkları parçalayabilir. Safra akışını uyarır ve enzimatik aktiviteyi artırır.
6. Sarımsak
Sarımsak, vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerini harekete geçiren kükürt ile yüklüdür. Sarımsak ayrıca yüksek miktarda selenyum içerir. Selenyum, karaciğerimizdeki doğal antioksidan enzim seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu gösterilen temel bir mikro besindir. Selenyum takviyesi, oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı mücadelede karaciğerimize daha da fazla cephane sağlar.
7. Ceviz
Ceviz iyi bir glutatyon, omega-3 yağ asitleri ve özellikle amonyak detoksifiye edilirken normal karaciğer temizleme eylemlerini destekleyen amino asit arginin kaynağıdır.
8. Zeytinyağı
Zeytinyağı bir yağ olmasına rağmen sağlıklı bir yağ olarak kabul edilmektedir. Zeytin, kenevir ve keten tohumu gibi soğuk preslenmiş organik yağlar, vücuda vücuttaki zararlı toksinleri emebilecek sıvı bir baz sağlayarak karaciğere büyük destek sunar. Ayrıca karaciğerdeki yağ seviyelerini düşürdüğü de gösterilmiştir.
9. Enginar
Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
(sağlıklıyız)