Profesör Hajo Zeeb: 2020 kışındaki gibi bir senaryoya ihtiyacımız yok

Bremen Üniversitesi’nden Profesör Hajo Zeeb, pandemi sürecinde vaka artışlarını ve normalleşme sürecini değerlendirdi.

Profesör Hajo Zeeb: 2020 kışındaki gibi bir senaryoya ihtiyacımız yok

Aşılamanın umut olduğu Covid-19 pandemisinde tüm dünyada karantina kuralları kademeli olarak kaldırılıyor.

Birgün'den Didem Mercan'ın haberine göre; Önümüzdeki günlerde havaların ısınması ve yaz mevsimin gelmesi ile seyahatler artacak. Bu durum salgının gidişatında nasıl bir rol oynayacak, aşılamanın etkisini ne zaman göreceğiz?

Karantina kurallarının aşamalı olarak kaldırılmasını yorumlayan Bremen Üniversitesi’nden Profesör Hajo Zeeb, enfeksiyonlardaki ani bir artış nedeniyle, kuralların gevşetilmesinin mantıklı olmadığını belirtirken, Milan Üniversitesi’nden Prof. Carlo La Vecchia zorlukların önümüzdeki yaz pandeminin hafiflemesi ile azalacağını söylüyor. Bremen Üniversitesi’nden Profesör Hajo Zeeb ve Milan Üniversitesi'nden Prof. Carlo La Vecchia, karantina kuralarının aşamalı olarak kaldırılma kararını ve aşılama sürecini BirGün’e değerlendirdi.

KURALLARIN GEVŞETİLMESİ MANTIKLI DEĞİL

Bremen Üniversitesi’nden Profesör Hajo Zeeb, tüm dünyada kademeli olarak kaldırılmaya başlanan karantina kurallarına ilişkin, “Enfeksiyonlarda ani bir artış gördüğümüzden, kuralların art arda gevşetilmesi mantıklı görünmüyor. Temasları azaltmak, mesafeyi korumak ve kapsamlı testler uygulamak önemli olmaya devam ediyor, ne yazık ki aşılama süreci bu noktada enfeksiyon düzeyinde bir etki gösteremeyecek kadar yavaş” dedi.

Önümüzdeki günlerde havaların ısınması ve yaz mevsimin gelmesi ile seyahatlerin başlayacak olmasına dair değerlendirmelerde bulunan Prof. Zeeb, “Yaygın seyahat, Covid'i sayılarını başarılı bir şekilde düşük tutan dünyanın diğer bölgelerine tekrar götürme potansiyeline sahip ve aynı zamanda yeni mutantların daha da hızlı yayılmasına neden olabilir. Çok sayıda aşı yapılmışsa seyahat daha güvenli olacaktır ve seyahat etmek enfeksiyonun daha fazla yayılmasını desteklemeyecektir. Kesinlikle 2020 kışındaki gibi bir senaryoya ihtiyacımız yok” yorumunda bulundu.

Aşılamanın yaygınlaşması ile 2022 yılından önce salgının yok olma olasılığını değerlendiren Prof. Zeeb, “Umut var. Bununla birlikte, gerçekten bitip bitmediği ya da kontrollü bir aşamada olup olmadığı açık bir sorudur. Çünkü bir salgın var ve maalesef tüm dünya nüfusunun aşılara erişimi aynı olmadığından, Covid-19'un geçmişte kalması zaman alacaktır.

Avrupa'nın çoğundaki mevcut sorun ise, teslimatların gecikmesidir, büyük bir aşılama dalgası oluşmuyor yani biraz yavaş ilerliyor. Bu nedenle, işlerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için üretim ve lojistikle ilgili olan herkes üzerinde yoğun bir baskı olması gerekiyor. İyi bir aşı kapsamı şu anda en iyi perspektifi sunuyor” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ÇOĞUNLUK BU YAZ AŞILANMIŞ OLACAK

Milan Üniversitesi’nden Prof. Carlo La Vecchia, insanların içinde bulunduğu durum ve ekonomik zorlukların önümüzdeki yaz pandeminin hafiflemesi ile azalacağını söylüyor. İlk doz yapıldıktan 14 sonra aşının etkili olmaya başladığını belirten Prof. La Vecchia, bu yaz itibari ile nüfusun büyük bir çoğunluğunun da aşılanacağını belirtti.

Etiketler
Üniversite