Tatiliniz kabusa dönmesin: Sağlığı tehdit eden 8 yaz enfeksiyonu!
Yaz ayları özellikle ortam ısısının artışı nedeni ile bakteri cinsi mikropların üremesinde kolaylık sağlar. Bu nedenle sıcaklarda daha çok bakteriyel enfeksiyonlarda artış olur. Sağlıklı bir tatil geçirmek için işte dikkat edilmesi gerekenler....
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes tatilde. Ancak deniz ve havuz keyfinizin kabusa dönmemesi için yaz enfeksiyonlarına karşı önlem almak şart!
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman sağlığı tehdit eden yaz enfeksiyonları hakkında bilgi verdi. Yaz ayları özellikle ortam ısısının artışı nedeni ile bakteri cinsi mikropların üremesinde kolaylık sağlar. Bu nedenle sıcaklarda daha çok bakteriyel enfeksiyonlarda artış olur.
Mide bağırsak enfeksiyonları:
Ortam ısısının artmasıyla birlikte uygun ısıda saklanmayan yiyeceklerde mikroplar kolayca mideden geçip hastalığa neden olabilir. Daha çok ishal ile kusma ile kendini gösterir. Buradaki temel nedenlerden biri, fazla sıvı alımı ile midemizdeki asit miktarı seyrelmesi, böylece bakterilerin öldürülmesini sağlayan önemli bir bariyer olan mide asidinin koruyucu etkisinin azalmasıdır.
Diğer taraftan da ortam ısısının artmasıyla birlikte uygun ısıda saklanması gereken yiyeceklerde hatalar olabilir. Bu şekilde yiyeceklerin üstünde çoğalan mikroplar, midede zaten asit bir miktar seyreldiğinden kolayca mideden geçip hastalığa neden olabilir.
Su sporları ile ilgili enfeksiyonlar:
Havuzlarda uygun klorlama olmazsa yüzeysel cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve dış kulak enfeksiyonu, ciltte kıl kökünün minik iltihaplanmaları gibi enfeksiyonlar görülebilir. Koronavirüs bulaşı açısından ise mesafe kuralını göz ardı etmemek gerekir.
Göz enfeksiyonları:
Klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün savunma sisteminin zayıflamasına neden olur. Belirtileri çapaklanma, kızarıklık, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmasıdır.
Sindirim sistemi enfeksiyonları:
Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella, E. Coli (Turist ishali) olmak üzere çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabilirler.
Genital bölge ve idrar yolu enfeksiyonları:
Daha çok uygunsuz koşullara sahip havuzlardan kaynaklanır. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genital siğiller de, havuzlardan bulaşabilir.
Deri enfeksiyonları ve mantarlar:
Aşırı miktarda klor kullanılan havuz suları, duyarlı bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabilir. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları bulaşabilir.
Dış kulak yolu enfeksiyonları ve sinüzit:
Dış kulak yolu enfeksiyonu, sulu ortamı seven bakteriler ve bazen de mantara sebep olur. Şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme azlığı, kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklığa neden olur.
Zatürre:
Merkezi klimaların kullanıldığı ortamlardan kaynaklanabilecek ve bir tür zatürre olan lejyoner hastalığı da yaz enfeksiyonları arasındadır.