Şanlıurfa'da halk aşı olmak istemiyor, işte o şaşırtan neden...

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Covid-19'la mücadele kapsamında aşılama oranının en düşük olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’da vatandaşlar aşı olmaktan kaçınıyor.

Şanlıurfa'da halk aşı olmak istemiyor, işte o şaşırtan neden...

Korona virüsü ile mücadele kapsamında geliştirilen aşı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlara yapılmaya devam ediyor.

Ülkenin birçok ilinde aşılama oranlarında istenilen rakamlara hala ulaşılamadı. İstenilen rakamların bir hayli altında olan illerden biri de Şanlıurfa. Bütün teşvik ve etkinliklere rağmen aşıda bir türlü istenilen seviyeye çıkılamıyor.

Bunun temel sebebi olarak vatandaşların aşıya güvenmemesi öne çıkıyor. Urfalılar sosyal medya ve toplumda dolaşan bilgi kirliliğinden dolayı aşıdan uzak duruyor. Vatandaşlar, aşının kısırlık yapma, robotlaştırma ve genleri bozma gibi nedenlerden dolayı aşıya sıcak bakmıyor.

KURUMLAR KAMPANYALAR DÜZENLİYOR

Şanlıurfa’da aşılama oranlarının istenen seviyeye çıkması için Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bata olmak üzere birçok STK çalışmalarını sürdürüyor.

Şanlıurfa Valiliği özellikle gençlerin aşı olması için çeşitli kampanyalar düzenlerken, il sağlık müdürlüğü ise mobil aşılama stantlarıyla aşılama çalışmalarına devam ediyor. Aşılama çalışmalarının neden istenen seviyeye çıkarılamadığı ile ilgili konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Osman Yüksekyayla, son dönemde Şanlıurfa’da artan vaka sayılarıyla hasta sayılarının da artığını belirtti.

"İnsanlar kötüleşince hastaneye başvuruyor. Onların birçoğu servise veya yoğun bakıma yatırılıyor. Bayram öncesi kapatılmış olan servis ve yoğun bakımlar bayram sonrası tekrar açıldı” diyen Yüksekyayla yoğun bakım ve servisteki hastaların çoğunun aşısız ya da iki dozu tamamlamamış olanlardan oluştuğunu söyledi.

‘MAALESEF AŞILANMADA SON SIRADAYIZ’

“Maalesef aşılanmada son sıradayız bunun birçok sebebi var” diyen Yüksekyayla, şunları sıraladı: “Öncelikle şunu belirtmek gerekir Urfa’daki durum aşı karşıtlığı değil. Çünkü çocukluk çağı aşılanmalarında Türkiye ortalamasının gerisinde değil Urfa. Dolayısıyla aşıya karşıtlık söz konusu değil.

Buradaki durum aşı tereddüttü veya aşı ile ilgili kafa karışıklığı. Bu tereddüttün de ilk nedeni pandeminin başından beri sürecin şeffaf yürütülmemesidir. İlimizde insanların çoğu Arapça, Kürtçe ve Zazaca gibi dilleri kullanıyor.

Kendi dillerinde durumun anlatılmaması gibi durumlar aşı oranlarının düşük olmasına yol açan sebepler olarak öne çıkıyor. Bunlar kamu idaresi tarafından giderilmesi gereken sorunlar.

Bir de toplum ayağı var ki Urfa eğitim, üniversite sınav başarısı, anne, bebek ölümü, mevsimlik tarım işçiliği gibi konuların tamamında son sıralarda yer alan bir il. Yani birçok konuda geri bırakılmış bir bölge. O yüzden aşı sıralaması da bu sıralamalardan bağımsız ele alınmamalı. Pandemide paylaşılan oranlar, sadece bu eşitsizliği görünür kılıyor.”

YANLIŞ BİLGİLER VATANDAŞI AŞIDAN UZAKLAŞTIRIYOR

Aşılama oranları istenilen seviyeye gelinceye kadar da farklı çalışmalar yapmaya devam edeceklerini belirten AHEF ikinci Başkanı, ŞUAHED Başkan Yardımcısı Dr. H. Yusuf Eryazgan, “Haziran ayından itibaren tatil bölgelerinde toplanma, bayramın üstüne gelmesi gibi etkenler ile vaka sayıları iki ayda 4 katına çıktı” dedi.

Aşılama sırasında bazı dönemlerde aşıların tedarikinde sıkıntı yaşandığını belirten Eryazgan, “Aşı sayısı çok fazla elimize ulaşmadı. Tedarikte yaşanan sıkıntılar da kişilerin başvuru sayısını azalttı” ifadelerini kullandı.

Eryazgan, “Bölgemizdeki aşı çalışmalarının geriden gelmesin en önemli sebeplerinden bir tanesi halkın arasında aşılar ile ilgili yanlış bilgiler dolaşmasıdır. Özellikle bizim bölgemizde aşıların kısırlık yaptığı, Alman aşısının kalp rahatsızlıklarına sebep olduğu ile ilgili sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, bazı yayın organları tarafından paylaşılan kulaktan dolma bilgilerin çok fazla insanlar arasında dolaştığını görüyoruz” diye konuştu.

Hastaları ikna etmek için çok çaba sarf ettiklerini belirten Eryazgan, “Biz hekimler olarak gelen hastaların çoğunu ikna ediyoruz. Aşının ne işe yaradığını anlatmaya çalışıyoruz. Aşı ile ilgili bilgilendirmeler yapmaya çalışıyoruz.

Genel manada aşı olmayanların bir sebebi de pandeminin bittiğini düşünen bir grup var. Özellikle maske takma noktasında da sıkıntılar var” şeklinde konuştu.

‘HERKESİ AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM’

Şanlıurfa’da terzilik yapan Hasan Eren, korona virüsü aşısı ile ilgili “Şanlıurfa'da özellikle kısırlık ve benzeri birçok söylenti var. Çok fazla kirli bilgi dolaşıyor. Ben şahsen ikinci aşımı oldum ve bütün çevremi aşıya davet ediyorum” diyerek herkesi aşı olmaya çağırdı.

Halkın aşı olması için çağrıda bulunan bir diğer esnaf Salih Derman ise “Ben bir esnaf olarak tüm vatandaşların aşı olmasını istiyorum. Aşı olmayanlara da zararı oluyor. Devletimizin ve hükümetimizin bu konuda insanları teşvik etmesi, bilgilendirmesi lazım. Birçok insan da kararsız aşı konusunda” dedi. (DUVAR)

Etiketler
Şanlıurfa Sağlık Bakanlığı