Eczanelerde ağrı kesici, ateş düşürücü, şuruplar bulunamıyor; bu da yetmezmiş gibi 52 ilaç SGK kapsamından çıkarıldı
SGK kapsamından çıkarılan 52 ilaç arasında kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş ağrılarında kullanılan diş jelleri de yer alıyor.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, 52 ilacın SGK kapsamından çıkarılmasının doğru olmadığını belirterek, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısına değindi.
SGK'nın 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasıyla yurttaşlar, ağrı kesici, ağız ve boğaz spreyi, diş jelleri, kas gevşetici kremler gibi bir çok ilaca para ödemek zorunda kalacak. Evrensel'den Eylem Nazlıer'e konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, sosyal devlet ilkesi gereği tüm tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı.
SIK KULLANILAN İLAÇLAR LİSTEDE
"Devlet vatandaşına ilaç sunmak zorunda. Aksi durumda ancak parası olan ilaca ulaşabilir. Parası olmayan ulaşamaz" diyen Özcan, ödeme listesinden çıkarılanlar arasında sık kullanılan ilaçların da olduğunu hatırlattı.
Özcan, “Pandemide ağız boğaz antiseptiği olarak kullanılan gargaralar, spreyler var. Onun dışında kas gevşetici, ağrı kesici olarak kullanılan ilaçlar var. Bir de bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde ağız içine sürülen jeller var. Bunların geri ödemeden çıkması önceden katılım payı ödeyen hastaların artık ilaç ücretlerinin tümünü ödeyerek alabilmesi demek” ifadelerini kullandı. Özcan, "Kriz varken bir de ilaç faturasını vatandaşa yüklerseniz vatandaş bunu nasıl alacak, nasıl ulaşacak?" diye sordu.
'ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GENİŞLEYEBİLİR'
İlaçların ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin kendilerine hiçbir gerekçe sunulmadığını da söyleyen Özcan, “Biz gerekçesinin maliyetle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Çok reçete edildiği için devlete bir yükü var. Bu furya ilerleyen günlerde daha da genişleyebilir" dedi.
'ECZANELERDE İLAÇ SIKINTISI YAŞANIYOR'
Eczanelerde ciddi boyutta ilaç sıkıntısı yaşandığını da belirten Özcan “Çocuklarda kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, şurup gruplarında, antigribal ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Sıkıntının kaynağı, firmaların üretim planlaması ile alakalı eksiklikler. Bu dönemlerde bir sene sonranın üretim planlaması yapılır. Geçen sene bu aylarda okullar kapalıydı, maske kullanımı fazlaydı. O yüzden salgın hastalıklar çok azalmıştı. İlaç tüketimi de azaldığı için firmalar üretimlerini ona göre eksiltti. Ağustos ayındaki vaka artışı, okulların açılması ise ilaç talebini yükseltti" diye konuştu.