İlaç krizi de kapıda! Müdahale edilmezse yaşanacak temin sorunu Meclis gündeminde
Eczanelerdeki ilaç temini sorunu Meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "Sağlık Bakanı bu sürece müdahale etmezse yarın Türkiye, ilaçta temin sorunu yaşayacak” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, eczanelerdeki ilaç sorununu; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Bulut'un önergesinde ilaç teminindeki olası sorunlara dikkat çekildi.
Bulut, Merkez Bankası’nın politika faizini enflasyona rağmen düşürmesi, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizin; piyasadaki döviz kuru ile bir euro için 4,578 liraya sabitlenen ilaç döviz kuru arasındaki makasın büyümesine yol açtığına dikkat çekti.
BU İLAÇLARIN RAFLARI BOŞ
Eczanelerdeki yetişkin insülin, romatizma, ateş düşürücü, ağrı kesici, antibiyotik, grip ilaçlarının raflarının açık verdiğini belirten Bulut, eşdeğeri bulunmayan ilaçlarda sıkıntı yaşandığını, depoların eczanelere azar azar ilaç vermeye başladığını, döviz kurundaki artışın ayrıca dışarıdan hammadde temin eden yerli ilaç üreticilerini de etkilediğini ifade etti.
Bulut, “Hastalar eczane eczane ilaç aramak sorunda kalırken, eczacılar, ilaç depolarından ilaç istediklerinde 'Bu ilaçlar yeteri kadar stoklarda bulunmuyor' cevabını almakta, ilaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan vatandaş ilaca ulaşımda güçlük çekmektedir. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç bulamadığı için eczacıları suçlamakta, eczacı ile vatandaş karşı karşıya getirilmektedir” değerlendirmesini yaptı.
'TÜRKİYE, İLAÇTA TEMİN SIKINTISI YAŞAYACAK'
Eczanelerdeki ilaç temini sıkıntısına dikkat çeken Bulut, değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Ekonomik kriz, kurdaki artış şimdi ilacı vurdu. Eczacı, depolardan ilaç temininde; 10 adet ilaç siparişinin ancak ikisini, üçünü alır halde. Vatandaş, bir reçetesini bir eczaneden alamaz halde. Beş kalem ilacı birkaç eczaneden temin edebiliyor. Bunun sebebi kurdaki artış. Şu anda ilaçta, ilaç fiyatlandırma kuru 4,5. Dolardaki kur iki katına çıkmış durumda.
Eczacı ilacı temin edemiyor, üretici etken maddeyi alamaz halde. Vatandaş eczane eczane dolaşarak ilacı temin etmeye çalışıyor. Bu, bugünkü durum. Bu gidişle, bu ilaçların hiçbiri bulunmaz hale gelecek. En basit soğuk algınlığı ilaçları, ağrı kesiciler… Tümü ile ithal edilen ilaçlar zaten ciddi sıkıntıda. Kanser ilaçları, şu anda eczanelerde minimum seviyeye düşmüş durumda. Şayet Sağlık Bakanı bu sürece müdahale etmez ise yarın Türkiye, ilaçta temin sorunu yaşayacak.”
BAKAN KOCA'YA SORULAR
Bulut'un, Bakan Koca’ya yönelttiği sorular ise şöyle:
"Piyasada bulunmayan, az temin edilen ilaçlar hangileridir?
Döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın ulaşamadığı ilaca erişimi için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?
Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?
İlaç erişimine yönelik sıkıntıyı önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?
Bakanlığınıza ilaca erişemediği gerekçesiyle kaç vatandaş şikâyet başvurusu yapmıştır?
İlacın çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğu gerçeğinden hareketle yerli ilaç üretiminin desteklenmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?"