Mehmet Ceyhan: Sağlık Bakanlığı bu verileri açıklamıyor!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşılarla ilgili bilgi edinmelerinin son derece kolay olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu verileri açıklamadığını söyledi.

Mehmet Ceyhan: Sağlık Bakanlığı bu verileri açıklamıyor!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalık geçirenler ve aşı olanlarda oluşan antikorun süre ve etkinlik farkını anlattı.

Şu ana kadar dünyada yapılan çalışmaların derlenip sonuç raporu şeklinde paylaşıldığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, şunları kaydetti:

"Orada görünüyor ki; hastalık da bağışıklık bırakıyor ama bu tamamen koronavirüsün ne kadar şiddetli geçirilip geçirilmediği ile ilgili. Hiç belirti göstermeyip geçiren birinde oluşan antikor düzeyi ağır geçirenden çok daha düşük.

Aşı ile kıyasladığınızda; hastalık sonrası ortaya çıkan antikorlardan aşı ile daha yüksek antikor elde ediyorsunuz. Hastalık sonrası gelişen antikorların koruyuculuğu aşı ile elde edilen antikor koruyuculuğundan 5 kat daha düşük.

'AŞI İLE GELİŞEN BAĞIŞIKLIK DAHA KUVVETLİ'

Bir de süre olarak da hastalığa bağlı gelişen bağışıklık yaklaşık 3 ay sonra iyice azalmaya başlıyor, 3 aydan sonra pratikte korumadığını kabul ediyoruz. Ama aşı ile ilgili gelişen bağışıklık daha kuvvetli."

'VERİ AÇIKLANMADIĞI İÇİN BİLEMİYORUZ'

Prof. Dr. Ceyhan, bütün verilerin Sağlık Bakanlığı'nda olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çok sorulan sorular var, örneğin; '3. dozumu oldum, 4. dozumu ne zaman yaptırayım?' Türkiye dışında dünyada 4. doz aşı yapan ülke olmadığı için bu veri sadece Sağlık Bakanlığı'nın elinde var. Çok rahatlıkla 3 doz aşı olanların ne kadar süre sonra hastalığa yakalandıkları çıkartılır, değerlendirilir ve yayın haline getirilir.

Mesela şunu soruyorlar; '3. dozu Sinovac mı BioNTech mi yaptırayım?' Böyle bir çalışma dünyada çok. Çünkü 2 doz Sinovac üzerine 3'üncü doz aşı yapan 4 ülke var; biri de biziz. Diğer ülkeler yayımlamıyor, en azından bizim 'Sinovac olan ne kadar korunuyor', 'BioNTech olan ne kadar korunuyor' gibi bilgileri elde etmemiz son derece kolay. Maalesef, böyle bir veri açıklanmadığı için bilemiyoruz. Bilemediğimizde de çok yanlışlar yapılıyor. Bazen hekimler yanlış öneriyor, bazen aileler kendiliğinden kararlar verip hata yapıyorlar, bunları önlemenin en güzel yolu; kendimize ait verileri bilmemiz."

Etiketler
Sağlık Bakanlığı