Uzmanlardan yarıyıl tatilinde Omicron uyarısı!
Sağlık Bakanlığı salgınla mücadelesinde ‘tedbirsizlik’ politikasını benimserken yapboz kararlar vaka sayısını her geçen gün artırıyor. Prof. Dr. Kurugöl bilimsellikten uzak kararların yarıyıl tatiline gölge düşüreceğini kaydediyor.
Omicron varyantıyla Covid-19 vaka sayısı tırmanışa geçerken, Sağlık Bakanlığı’nın virüsle mücadele politikası ‘tedbirsizlik’ ve ‘belirsizlik.’ Vaka sayıları 70 bine yaklaştı ancak yetkililer tarafından alınan yap-boz kararlar salgınla mücadelenin önündeki en büyük engel. Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, hızla yayılan Omicron varyantının ve bilimsel gerçeklikten uzak kararların cuma günü başlayacak olan yarıyıl tatiline gölge düşürebileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 10 gün olan karantina süresinin 7 güne indirilip PCR testi yaptırmadan karantinanın sona ermesinin sakıncalarını şöyle anlattı: “Bitti demekle pandemi bitmiyor. Şu an önlemlerde yapılan değişiklik gerekli miydi? Bilimsel bir gerekçe var mıydı? Cevabım 'hayır'. Hasta kişilerde eskiden 10 günlük karantinanın ardından test yapılıyordu. Bu süre şimdi 7 güne indirildi ve test yapılmaksızın günlük yaşama geri dönülüyor. Yarıyıl tatili başlayacak. Çocuklar sinema ve tiyatroya gidecekler. Pozitif biri bu yerlere kontrolsüz girerse, çocuklarımız için çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkar. Tüm bu nedenlerle özellikle bu son kararın tekrar değerlendirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.”
Şehirlerarası seyahatte PCR testi zorunluluğunun kaldırıldığını, sonrasında hava yolu ulaşımı için tekrar getirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Kurugöl, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uçakla ilgili yapıldı ama otobüs veya tren yolculuğu ile ilgili PCR testi tekrar geri getirilmedi. Bildiğiniz gibi, ülkemiz içi uçak yolculukları 1-1,5 saat sürer. Bu yolculuk sırasında da her 3 dakikada 1 hepa filtre ile uçaktaki hava temizlenir. Yani uçak yolculuğu Covid-19 bulaşı açısından da daha emniyetli bir yolculuktur. Otobüs yolculuklarına baktığınızda Doğu'ya, Güneydoğu'ya veya Doğu Karadenize gitmek en az 10 saat sürer. Daha bile uzun olabiliyor. Yeni uygulama ile otobüse bindiğimizde PCR kontrolsüz ve aşısız bir kişi ile yan yana oturabilirsiniz. Böyle bir kişiyle yan yana oturup 10-12 saat yolculuk yapmak çok büyük risktir. 5 saat üzeri yolculuk çok büyük risktir.”
3. DOZ ORANI DÜŞÜK
Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise İzmir’de vaka sayısının son 1.5 ayda 8 kat artış gösterdiğini söyledi: “İzmir'deki artış özellikle 3. doz oranının düşük olmasına bağlanabilir. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu illerde Omicron bulaş zincirinin daha hızlı yayıldığını görüyoruz. İnsanlarda genel olarak şöyle bir rehavet var. '2 doz aşımı oldum. Maske ve mesafeye de çok gerek yok.' gibi düşünüyorlar. Olduğunuz 2 doz aşının kanınızda oluşturduğu antikor artık düştü, hatta kayboldu.”