Maske tartışması: 'Batı yapıyorsa doğrudur yaklaşımı hatalı'

Maske zorunluluğunun kalkıp kalkmayacağı tartışılırken vaka sayısı 90 bine dayandı. Uzmanlar “Maskeler çıkartılmamalı” diyor, kararların vaka sayılarına bakılarak alınması gerektiğini vurguluyor.

Maske tartışması: 'Batı yapıyorsa doğrudur yaklaşımı hatalı'

Koronavirüs vaka sayısı 90 bine yaklaştı. Artan vakalara rağmen Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde kısıtlamaların gevşetilmesi var. 1 Mart’ta yapılacak Bilim Kurulu toplantısı için geçen hafta açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Toplantıda maske ve benzeri tedbirler, ne zaman test yapılması gerektiği dâhil olmak üzere birçok konu ele alınacak. Maskeyi nerede daha önemle takmamız gerektiğini anlatacağım” dedi. Maske zorunluluğunun kalkıp kalkmayacağı tartışılırken uzmanlar hızla artan vakalara rağmen önlemlerin kaldırılmasının büyük risk olacağını vurguladı.

SALGIN BİTMEDİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının bitmediğini hatırlattı. Prof. Dr. Ceyhan’a göre yapılan en büyük hatalardan birinin başka ülkelere bakarak Türkiye'de sonuçlar çıkarmak.

HATALI YAKLAŞIM

Prof. Dr. Ceyhan, şöyle konuştu: “Delta dalgası başlamadan Alfa dalgası azalmaya başlamıştı. Sonrasında herkes 'İngiltere şu yasakları kaldırdı, maske kuralını gevşetti' deyip 'Önlemleri kaldırın' diye zorlamaya başladı. Gerçekten de kaldırdık. O dönemde Rus turistleri PCR kontrolü bile yapmadan kabul etmeye başladık. Otellerde maskeleri çıkardık ve neticede İngiltere, Rusya ve Türkiye vakalarını aşağı indiremeyen 3 ülke olarak kaldı. O halde demek ki her zaman bir Batı ülkesinin yaptığını yapmak iyi sonuçlanmıyor. 'Onlar yapıyorsa doğrudur' şeklinde yaklaşım son derece hatalı.”

MASKELERİ ÇIKARTAMAYIZ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Kaya ise maskenin sadece Covid için değil, solunum yoluyla bulaşabilecek hastalar başta olmak üzere bir çok hastalığın geçişini engelleyeceğini kaydetti: “Bazı toplumlarda maske kullanımı artık alışkanlık halinde. Örneğin, Uzakdoğu toplumları yıllardan beri sosyal yaşam alanlarında da maskeyi kullanmakta. Bu sadece Covid için değil, solunum yoluyla, temasla bulaşabilecek viral hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın geçişini, kişiden kişiye yaygınlaşmasını önler; salgınların da önüne geçer. Dolayısıyla bu tedbirleri bence kesinlikle elden bırakmamız lazım. Virüsün seyrine bağlı dalgalanmalar bugüne kadar yaşadık. Bu işin ve vakaların önünü almak istiyorsak aşılanmayla beraber mutlaka bu tedbirlere dikkati elden bırakmamak gerekir diye düşünüyorum.” (Birgün)