Işık açık uyuyanları bekleyen tehlike

Işık açık uyuma alışkanlığı, birçok insanda sıklıkla görülüyor. Fakat bu alışkanlık, beklenmeyen etkilerle ilişkili olabilir. Son yapılan araştırmalara göre kalp hastalığı ve diyabet riskinin yüksek olması ile karşılaşılıyor.

Işık açık uyuyanları bekleyen tehlike

Işık, sıcaklıktan hormon salınımına kadar bir dizi biyolojik süreci yöneten vücudun biyolojik saatinin, gündüz ve gecenin dış döngüsüyle senkronize edildiği önemli bir sinyaldir. Ayrıca yapılan bir çalışma, geceleri ışıkları açık tutmanın sorunlu olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma, kadınlarda obezite ve yaşlı insanlar arasında tip 2 diyabet ile ilişkili olduğu öne sürüldü. Hollanda'da yapılan bu araştırma sonucunda parlak gündüz aydınlatması ve geceleri kullanılan düşük ışığın diyabet öncesi kişilerin kan şekerleri seviyelerini kontrol etmesini sağladığı tespit edildi.

ABD'deki araştırmacılar, geceleri yapay ışığa maruz kalan kişilerin karanlıkta uyuyanlara kıyasla daha kötü glikoz ve kardiyovasküler düzenleme gösterdiğini keşfettiklerini belirttiler. Uyku sırasında ışık kullanımının vücudun daha uyanık kalmasına neden olduğu düşünülüyor.

"KALP ATIŞ HIZI DAHA FAZLA, İNSÜLİN DUYARLILIĞI DAHA AZ"

Northwestern Üniversitesi Feinberg Okulu'ndan yapılan araştırmanın çalışmacılardan Dr. Phyllis Zee, ışığın az bir miktarının bile otonom sinir sisteminin aktivasyonunu artırarak kalp atış hızının artırdığın ve insülin duyarlılığını azalttığını varsaydıklarını belirtti.

Elde edilen sonuçlara göre, vücut tarafından üretilen uykuyu teşvik eden bir hormon olan melatonin seviyelerinin her iki grupta da bener olmasına rağmen, geceyi ışıkları açık geçiren kişilerin daha yüksek insülin direncine, daha yüksek kalp atış hızına sahip olduğu bir oran değişikliği olduğu tespit edildi.

Zee, sadece bir gece sağlıklı bir grupta çalışıldığını tüm bunların klinik olarak anlamlı olup olmadığını söylemeseler de insülin düzeyindeki değişikliklerin hastalık riskine dönüşebilecek fizyolojik olarak önemli bir değişiklik olduğunu kabul ettiklerini söyledi.

"SİRKADİYEN KALP RİTMİNDE DEĞİŞİKLİK OLUŞTURUYOR"

İsveç'te bulunan Uppsala Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Cedernaes, uyku sırasında ışığın bu tür etkilere sahip olmasının şaşırtıcı olmadığını, fakat yeni çalışmanın küçük olması ve diğer kohort çalışmalarında ve koşullarda onaylanması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Işığın, metabolizma dahil olmak üzere fizyoloji ve davranıştaki ritimleri kontrol eden "sirkadiyen kalp ritmi" için en güçlü sinyal olduğunu söyleyen Cederneas, yeni çalışmanın arkasındaki ekibin daha önce mavi alt tona sahip ışığın metabolizma üzerinde belirli bir etkisi olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Cedernaes, özellikle vardiyalı çalışanlar için, insanların mümkün olduğunca karanlık bir uyku ortamına sahip olmaları gerektiğini söyledi.