Trakya'da uyuz vakalarında endişelendiren artış
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, "Son zamanlarda bölgemizde insanlarda uyuz vakalarının artığı ile ilgili şikayetler vardı. Ebundan birkaç sene öncesine göre vakalarda üç dört kat artış olduğunu söylüyor yetkililer" dedi.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, Edirne’de yaptıkları araştırmada ciddi uyuz vakalarına rastladıklarını söyledi. Türkoğlu, "Ama hayvanlardan temaslı herhangi bir veri yok. Sağlık Bakanlığı’na da baktım. Orada da bir şey göremedim. Bölgemizdeki beşeri hekimlerle ve bazı sağlık müdürleriyle de temas ettim. Bir hayvan kökenli bir bulaşmadan bahsetmiyorlar. Daha çok insandan insana bir bulaşmadan bahsediyorlar" diye konuştu.
"İNSANLAR ARASINDA YAYILIM ÇOK HIZLI"
Bölgede uyuz vakalarıyla ilgili veteriner hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:
"Son zamanlarda bölgemizde insanlarda uyuz vakalarının artığı ile ilgili şikayetler vardı. Sizlerin de bu konuda sorularınız vardı. Onunla ilgilenip bir araştırmada bulunduk. Durum gerçekten çok iç açıcı değilmiş. Eski dönemlere göre yani bundan birkaç sene öncesine göre vakalarda üç dört kat artış olduğunu söylüyor, yetkililer. Daha önce beşeri hekimlerin açıklamaları var. Ciddi artış olduğunu söylüyorlar. Veteriner hekimlik açısından baktığımız zaman barınaklardaki serbest çalışan arkadaşlarımızla görüştük. Onlar sayının bu denli arttığını söylemiyorlar. Hayvanlarda uyuz vakalarında ciddi bir artış yok. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum. En azından bölgemizdeki hekim arkadaşların ne kadar özverili ve daha aktif olarak çalıştıklarını gösteriyor, aslında. Sadece Edirne olarak bakmıyoruz. Kırklareli, Tekirdağ bölgesinde de aynı şekilde. Barınaklarda ciddi bir çalışma yapılıyor, bu konuyla ilgili. Ciddi çalıştığına şahit olduk arkadaşların. Buradan hepsine çok teşekkür ediyorum. Ama beşeri vakalardaki artışın sebebini tabi ki doktorlarımız daha iyi bileceklerdir. Bizim yaptığımız araştırmada da insanların arasında yayılımının çok hızlı olduğunu gördük. Veriler onları gösteriyoruz. Rakam olarak belirtmek istemiyorum. Sürekli değişen veriler bunlar çünkü. Gördüğümüz kadarıyla bir aileye uyuz etkeni bir şekilde girdiği zaman ailenin tüm bireylerinin ilaçlanması ve tedavi edilmesi gerekiyormuş. Buna da çok fazla uyulmadığını, söylediler. İnşallah ilerleyen süreçte daha hızlı aksiyon alarak bunu engellemeye çalışırız. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu konuda destek vereceğiz. Odamız adına da söyleyebilirim. Meslektaşlarımız özveriyle çalışıyor.
"HAYVAN KÖKENLİ BİR BULAŞMADAN BAHSETMİYORLAR"
Uyuzun türleri maalesef insanlara bulaşabilecek karakterdeler. Ama hayvanlardan temaslı herhangi bir veri yok. Sağlık Bakanlığı’na da baktım. Orada da bir şey göremedim. Bölgemizdeki beşeri hekimlerle ve bazı sağlık müdürleriyle de temas ettim. Bir hayvan kökenli bir bulaşmadan bahsetmiyorlar. Daha çok insandan insana bir bulaşmadan bahsediyorlar. Bunun çok sebebi olabilir. Ciddi bir turist akınımız var. Bununla alakalı bir süreç olabilir. Covid-19 döneminde insanların eve kapanmasıyla alakalı aile içi bulaşların çok hızlı olmasıyla alakalı olabilir” (ANKA)