Sağlık sisteminde eşitsizlik büyüyor
TTB’nin düzenlediği 2’nci Aile Hekimleri Buluşması’nın sonuç bildirgesinde, kronik hastalıklarda ciddi artış yaşandığına dikkat çekildi, “Sağlık hizmeti kamu tarafından, her kesime eşit ve tamamen ücretsiz verilsin” dendi.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Aile Hekimliği Kolu’nun organize ettiği, 2’nci Aile Hekimleri Buluşması’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Antalya’da, 22-24 Şubat tarihleri arasında düzenlenen buluşmada, sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılırken, birinci basamak sağlık hizmet alanında mücadele eden tüm dernek ve sendikalar, mücadeleye çağrıldı. Sonuç bildirgesinde, özet olarak şunlar dile getirildi:
♦ Kronik hastalıklarda ciddi artış: Birinci basamak sağlık hizmetlerinin parçalı sunulması, artan kızamık vakalarından ikinci basamakta yığılan hastalara, gereksiz ilaç tüketimine, tetkik artışına, bir türlü kontrol edilemeyen ve salgın düzeyine erişen bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarda yaşanan ciddi artışa zemin hazırladı. Nüfusun fazlalığı, sevk zincirinin kurulmamış olması, mevzuatsız rapor talepleri ve okul izlemleri gibi yeni iş tanımlarıyla artması bu görevi yerine getirmemiz önünde ciddi bir engel. Çalışanların performansa dayalı gelecek güvencesi olmayan sözleşmeli çalışma biçimiyle bu hizmeti vermekte zorlandıkları bilinmeli.
PİYASALAŞMADA ISRARCILAR
♦ Eşitsizlik büyüyor: Hükümetin “sağlık alanında piyasalaşma” tercihinin, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşmaya, tedavi edici hizmetlerin ve buna bağlı tıp endüstrisinin daha da büyümesine, toplumun sağlık hizmetlerinden faydalanmak için cepten daha fazla para ödemek zorunda kalmasına neden olacağını düşünüyoruz. Sağlık giderlerinin tamamı genel vergilerden karşılansın, sağlık hizmeti kamu tarafından, her kesime eşit ve tamamen ücretsiz verilsin.
♦ Emeğimizi karşılayacak ücret istiyoruz: 2010 yılında tüm ülkede aile hekimliğine geçilmesinden bugüne kadar birçok mal ve hizmet bedelinin üç kat artmasına karşılık, aile hekimlerinin ücretleri yeterli düzeyde artmadığı gibi, döviz kuruna göre yaklaşık yarı yarıya azalmış oldu. Aile hekimlerinin ve diğer birinci basamak sağlık çalışanlarının özlük haklarındaki kısıtlamalar da devam ediyor. Performansa dayalı olmayan, emekliliğimize yansıyan emeğimizi karşılayacak ücret talep ediyoruz.
MÜCADELE SÜRECEK
2’nci Aile Hekimleri Buluşması’nın sonuç bildirgesi, şu ifadelerle sonlandı: “Bizlere dayatılan her türlü keyfi uygulamaya karşı ‘cumartesi fazla çalışma’ dayatmalarında gösterdiğimiz karşı duruşu ve mücadeleyi bundan sonra da kararlıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Tüm dernek ve sendikaları yaşadığımız ekonomik kayıplar ve bitmek bilmeyen hak kayıplarına karşı bir araya gelmeye, birlikte mücadele yol haritamızı oluşturmaya çağırıyoruz.”