Bakanlıktan eczanelere 'rota' operasyonu

Bebeklerin ölümcül rota virüsünden korunmasını sağlayan aşıyı satan aşıyı satan eczanelere ceza kesildi.

Bakanlıktan eczanelere 'rota' operasyonu

Bebek ölümlerinin yüzde 85’inden sorumlu Rota virüsünün aşısı Türkiye’de geri ödeme kapsamında yer almıyor. Sağlık müdürlükleri, bebeklerini ölümcül Rota hastalığından korumak için aşı almak isteyen ailelere ve reçetesiz satış yapan eczanelere kutu başına 600 lira ceza kesti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 0-1 yaş grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85’inden sorumlu Rota virüsünün aşısı Türkiye’de geri ödeme kapsamında yer almıyor. Bebeklerini bağırsakları enfekte ederek ishal ve kusmaya yol açan hastalıktan korumak için doktor tavsiyesi ile aşı almak isteyen ailelere, Rota aşısı satan eczanelere İl Sağlık Müdürlükleri kutu başına 600 lira ceza kesti.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Rota aşısı devletin geri ödeme sisteminde olmadığı için eczanelerimizden, hekim tavsiyesi ile çocuklara sağlık kuruluşlarında uygulanmak üzere ücretli olarak verilmektedir. Geri ödemesi olmayan aşıları eczaneler sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için son günlerde yüzlerce eczanemizi mağdur eden denetimler yaşanıyor” dedi.

KAYITLAR MEVCUT

Reçetesiz satış yaptıkları gerekçesi ile yüzlerce eczaneye para cezası kesildiğini belirten Saydan, şunları söyledi:

“Bebeğini aile hekimine götüren anne ve babalar ücretini ödeyip aldıkları aşıyı doktora götürmekte ve uygulatmaktadır. Bu satışları sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için eczanelere denetimler yapılmaya başlandı. Bu aşıların hastaya verilmesinde İlaç Takip Sistemine perakende satış olarak kayıt edilmesi nedeniyle ceza uygulanmasının gerekçesini anlayabilmiş değiliz. Aşıların kayıtları zaten aşıyı uygulayan sağlık birimlerinde bulunmaktadır. Bir taraftan bebek aşılamasını yaygınlaştırmaya çalışırken diğer taraftan bu aşıların yegane temin yeri olan eczanelerin cezalandırılması haksız bir yaptırımdır. Biz eczane eczacıları olarak Sağlık Bakanlığının bu haksız uygulamaları durdurmasını talep ediyoruz.”

EN ETKİLİ YOL AŞILAMA

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda aşılanmanın önemine değinen Saydan, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 0-1 yaş grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85’inden Rota virüsü sorumludur” dedi.

Saydan, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda barsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Küçük çocuk ve bebeklerde sıvı kaybı dengelenmezse hayati tehlike oluşur. Yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler de risk altındadır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Bu aşı bebeklik döneminde ikinci aydan itibaren ağızdan uygulanır. Aşılama altıncı aya kadar yapılmalıdır.”

Saydan, AB ülkelerinde eczanelere aşı yapma yetkisi dahi verildiğini, ancak Türkiye’de eczacılara “Reçetesiz rota aşısı verdin” diyerek ceza yazıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Bizler 26 bin eczane eczacısı olarak Türkiye’nin dört bir yanında, en ücra noktalara kadar 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan meslek grubuyuz. Doktor talebiyle alınan ve doktor gözetiminde yapılan aşılar için reçetesiz verilmiş gibi işlem yapılmasını kabul etmiyoruz. TEİS olarak yetkililerden eczanelerimizi mağdur eden bu uygulamadan bir an evvel vazgeçerek oluşan mağduriyetleri gidermelerini talep ediyoruz.

Etiketler
Bakanlık Operasyon