Sağlık Bakanlığı'ndan çocuk denek skandalı!

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Klinik Araştırmaları Yönetmeliği’ne göre çocuklar ve emziren kadınlar uygulamalar için denek olarak kullanılabilecek.

Sağlık Bakanlığı'ndan çocuk denek skandalı!

Sağlık Bakanlığı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları'nın kapsamını genişletirken yeni yönetmelikte çocukların denek olarak kullanılabilecek olması büyük tepki çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Klinik Araştırmaları Yönetmeliği’ne göre; çocuklar, gebeler, lohusalar, emziren kadınlar dâhil herkes, ‘bilimsel araştırma’ adı altında uygulamalar için denek olarak kullanılabilecek.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; yönetmelikle, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için insanlar üzerinde araştırma yapılmasına imkân tanınıyor. Araştırmaya katılmak isteyen kişilerin bizzat kendisinin ya da yasal temsilcisinin yazılı onayı alınacak.

Araştırma, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerindeki araştırma geliştirme merkezlerinde yapılabilecek.

AİLE ONAYI İLE DENEK

Söz konusu araştırmalarda, gönüllü deneklerin araştırmadan doğabilecek zararlara karşı güvence altına alınması amacıyla, klinik araştırma sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. ‘Risk bulunmaması veya riskin kabul edilebilir bir düzeyde olması’ halinde ise sigorta yapılmayacak.

Yönetmeliğe göre, ailelerinin onay vermesi halinde çocuklar da denek olarak kullanılabilecek. Bu da araştırma konusunun doğrudan çocukları ilgilendirdiği veya sadece çocuklarda incelenebilir klinik bir durum gerekçesiyle yapılabilecek. Çocukların yanı sıra gebeler, lohusalar ve emziren kadınlar da araştırmaya katılabilecek.

YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİ

KHK ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, çocukların denek olarak kullanılmasını öngören yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiğini söyledi: “Yoksulluktan çocukların böbreklerinin satıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu tür bilim dışı araştırmalarda çocuğun çıkarının göz önünde bulundurulacağından hiçbir zaman emin olmayız.

Çocuklar üzerinde bu tür incelemelerin yapılmasına kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Çocuğu istismara açık eden bu yönetmelik kabul edilemez. Çocuğun çıkarı ile uyuşmayan bu yönetmelik iptal edilmelidir.”

Etiketler
Resmi Gazete Sağlık Bakanlığı Uygulama