Batı Nil Virüsü İçin Korkutan İddia: 'Hastaneye Yatan Onlarca Ciddi Vaka Var'

Dünya salgın hastalıklara karşı alarm durumuna geçerken, Türkiye'de şu ana kadar 6 Batı Nil Virüsü vakası bildirildi. CHP'li Şahbaz konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'de bildirilenden daha fazla vakanın hastanelerde ciddi sayıda bulunduğunu öne sürdü. Şahbaz, uzmanların ölümlü vakaların dahi olduğunu söylediğini kaydetti.

Batı Nil Virüsü İçin Korkutan İddia: 'Hastaneye Yatan Onlarca Ciddi Vaka Var'

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum ilan etmesiyle dünya maymun çiçeği virüsüne karşı alarm durumuna geçerken, Türkiye’de henüz hiç vakaya rastlanmadı. Maymun çiçeği vakası görülmemesine karşın, Sağlık Bakanlığı 6 Batı Nil Virüsü vakası bildirdi.

CHP’nin Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Barı Nil Virüsü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, dikkat çeken ifadeler kullandı. Şahbaz, "Batı Nil virüsüne ilişkin bakanlık tarafından 6 vaka açıklandı. Ama biz hastaneye yatan onlarca ciddi vaka olduğunu biliyoruz. İlgili uzmanlardan ölümlü vakalar olduğu duyumunu da aldık" ifadelerini kullandı.

Partisinin genel merkezinde basın açıklaması düzenleyen Şahbaz, parti bünyesinde, gölge Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Hastalıkları İzleme ve Değerlendirme Akademik Kurulu oluşturulduğunu belirterek, Türkiye'de ve dünyada yaşanan ve dikkate alınması gereken bulaşıcı enfeksiyon hastalıkların takip altına alındığına vurgu yaptı.

'BALKAN ÜLKELERİNDE SALGIN YAŞANIYOR'

Şahbaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Ülkemizde şu anda yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkları, önem sırasına göre halihazırda Kovid-19, Batı Nil virüsü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve M-Çiçeği hastalığı olarak sıralayabiliriz. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi Balkan ülkelerinde bir süredir Batı Nil virüsü salgını yaşanıyor. Bununla birlikte sulak alanların bol olduğu başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde halen önemli sayıda vaka tespit edilmiştir. Batı Nil virüsüne ilişkin Bakanlık tarafından 6 vaka açıklandı. Ama biz hastaneye yatan onlarca ciddi vaka olduğunu biliyoruz.

İlgili uzmanlardan ölümlü vakalar olduğu duyumunu da aldık. Batı Nil virüsünde yüzde 20 civarında hastaneye yatış oranı, yüzde 1-3 arasında ölüm olduğu göz önüne alınırsa, bine yakın vaka olabileceği tahmin edilmektedir. Havaların soğuması ile birlikte vaka sayısında azalma beklenebilir. Panik oluşturacak bir durum olmamakla birlikte gerekli önlemler alınmalı, sürveyansı ve takibi yapılmalıdır."

Kaynak: DHA

Etiketler
Salgın Sağlık Bakanlığı CHP Zeliha Aksaz Şahbaz