Herkes 'Laboratuvar Sızıntısı' Sanıyordu... Kovid'in Asıl Nedeni Ortaya Çıktı!

ABD'li ve Fransız bilim insanlarının milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan son araştırmasına göre; Kovid-19 salgınının nedeni bir laboratuvar sızıntısı değil... Her şey pazarda satılan enfekte hayvanlarla başladı.

Herkes 'Laboratuvar Sızıntısı' Sanıyordu... Kovid'in Asıl Nedeni Ortaya Çıktı!

Çin merkezli Kovid-19 virüsü, 2020 yılında milyonlarca insanın ölümüne neden olup küresel bir pandemi meydana getirirken, bilim insanlarının virüsün kaynağıyla ilgili çalışmaları da devam ediyor. Son olarak ABD ve Fransa'dan bilim insanları, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırmayla, Kovid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını keşfetti.

BBC'nin haberine göre; çalışma için Kovid'in erken evrelerinde Çinli yetkililer tarafından toplanan ve salgının kökenleri hakkında en değerli bilimsel bilgi kaynaklarından biri olarak görülen numuneleri kullanıldı.

Numuneler Ocak 2020'de Çin'in Vuhan kentinden toplanmıştı. Vuhan'daki hastanelere gizemli bir zatürreyle başvuranların artmasıyla Huanan Deniz Ürünleri Toptan Pazarı ile erken bir bağlantı kurulmuştu. Pazar kapatıldıktan sonra yetkililer, tezgahlar, hayvan kafeslerinin içi ve kesilen hayvanların kürkünü yüzmek için kullanılan ekipmanlar dahil birçok yerden sürüntü örnekleri topladı. Bu numunelerle ilgili analizleri geçen yıl yayımlandı ve ham veriler diğer bilim insanlarının kullanımına sunuldu.

'HAYVANLAR KOVİD VİRÜSÜNÜN BULUNDUĞU TEZGAHTA'

Bu çalışma kapsamında milyonlarca kısa genetik kod parçasını (hem DNA hem de RNA) analiz ederek Ocak 2020'de pazarda olan hayvanları ve virüsleri bir nevi yeniden canlandırmaları gerekiyordu. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Prof. Florence Débarre, "Çevreden alınan numunelerle bu hayvanların DNA ve RNA hayaletlerini görüyoruz ve bu hayvanların bazıları Kovid virüsünün bulunduğu tezgahlardalar" diyor.

Cell dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarında, virüsün pazarda ortaya çıktığı tezini destekleyen bulgular sıralanıyor. Buna göre Kovid virüsü ve taşımaya yatkın hayvanların aynı yerde olduğu tespit edildi; bazı sürüntülerde hem hayvanın hem de koronavirüs genetik kodu birlikte gözlemlendi. Bunlar pazarın her yerine eşit bir şekilde dağılmamış; belirli sıcak noktalarda toplandı.

ABD'deki Scripps Enstitüsü'nden Prof. Kristian Andersen, "Tek bir tezgah düzeyinde bile, salgının yüksek olasılıkla kaynağının pazar olduğunu gösteren çok tutarlı bir hikaye buluyoruz" diyor.

Kaynak: BBC

Etiketler
Koronavirüs ABD Çin