Soğuk Suyla Serinlemek İsterken Hasta Olmayın: Su Sebillerindeki Tehlike

Yaz aylarında vatandaşlar soğuk suya ulaşmak için su sebillerini tercih ederken, temizlenmeyen su sebillerinin birçok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi. Uzman isim konuya ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Soğuk Suyla Serinlemek İsterken Hasta Olmayın: Su Sebillerindeki Tehlike

Yaz aylarında hava sıcaklıkları artış gösterirken, vatandaşlar çareyi soğuk suda aradı. Soğuk ve sıcak su için su sebilleri kullanılırken uzman isim dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Uygun, “Bakımları yapılmayan sebillerde rotavirüs, norovirüs, Hepatit A, Hepatit E gibi virüsler saptanabiliyor. Bunlar ishal, kusma ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Su sebillerinin 3 ayda bir bakımlarının yapılması gerekirken, temizlenilmediği takdirde hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uygun, konuya ilişkin yaptığı uyarılarda, “Su sebilleri hayatı kolaylaştırıyor ancak periyodik bakımlarının yapılmış olması gerekiyor. Üretici firmaların söylediği doğrultuda bakımlarının yapılması gerekiyor. Kimyasal ürünlerin geçtiği yerlerin tahriş etmemesi gerekiyor. Belli periyotlarda temizlenmediği sürece derelerde olduğu gibi, yosun tutabilir, bazı bakteri virüs veya mantarların üremesine neden olabilir. Bununla birlikte kişilerde ishal, Hepatit A, Hepatit E gibi hastalıklara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Kullanılan suyun sertliği ve bakteri içerip içermediğinin de önemli olduğunu belirten Uygun, “Bu da suyun geçiş yolunun tahribatına sebep olabilir. Bakımında kullanılan suya göre belirlenmesi gerekiyor. Yani illa 3 ay olması gerekmiyor, bazen daha sık aralıklarla yapmak gerekiyor. Bu durumlarda su sebillerinden rotavirüs, norovirüs saptanabiliyor. Bunlar özellikle yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına, ishale, kusmaya sebep olabilir. Bazen de Hepatit A, Hepatit E gibi hastalıklara neden olabilir. Özellikle toplu yerlerde su sebillerini kullanmak büyük kolaylık sağlıyor, sadece kurallarına uymak gerekiyor" diye konuştu.

PEKİ NE YAPMALI?

Temizliğin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği Başkanı Halil Mert ise “Sebillerin 3 ayda 1 düzenli temizlenmesi tavsiye ediliyor. Bunu çoğu kişi bilmiyor, ilk kez bizden duyuyorlar. Biz vatandaşlarımızı bu konuda uyarmaya çalışıyoruz. Sıcaklarla artan yosunlaşmadan nedeniyle temizlik talebi arttı. Sudaki koku ve tat değişimlerinin sebebi de bu temizlikten kaynaklanıyor. 200 ila 250 lira arasında bir fiyatı var ancak vatandaşlar uygun solüsyonu alarak bu temizliği kendisi de yapabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA