Kulislerde konuşulanlar ortaya çıktı | Son anketlerin AKP'deki yankıları: 'Bu koşullarda mucize'
Gazete Duvar yazarı Nergis Demirkaya, Meclis kulislerinde 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimin sonuçlarına dair yürütülen tahminleri ve değerlendirmeleri köşesine taşıdı.
İlk olarak 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan, ancak daha sonra çeşitli gerekçelerle 14 Mayıs'a çekilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir aydan da az süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anket çalışmalarına çevrildi.
Bu araştırmalar, kuşkusuz başta siyasi partilerin dikkatini çekiyor.
Birçok saha çalışmasında iktidar partisinin oyları yüzde 40 bandında gözüküyor.
Gazete Duvar yazarı Nergis Demirkaya, bu anketlerin AKP'ye yansımalarını köşesine taşıdı:
AK Partili bazı siyasetçilere göre 'ekonomik zorluklar', 'uzun iktidar yıllarının getirdiği yıpranma' ve 'yeni sistemin yarattığı kimi sorunlar'a karşın gelen son anketlerde partinin oyu yüzde 40’larda görünüyor.
'ASLINDA MUCİZE'
'Bu koşullarda bu oy aslında mucize' diyen bir siyasetçi, muhalefetin AK Parti’nin karşısında seçmen nezdinde bir güven inşa edemediğini anlatıyor.
'Muhalefetin çok başlı görüntüsü', 'Yeni olmayan cumhurbaşkanı adayı', 'Bahar gelecek gibi kendini tekrar eden söylem', 'Gerçekçi olmayan vaatler' bu güvensizliğin nedenleri olarak sıralanıyor.
'CUMHURBAŞKANLIĞI VE MECLİS SEÇİMLERİ AYRI SONUÇLAR VEREBİLİR'
AK Partili birçok siyasetçiye göre cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin ayrı sonuçlar vermesi sürpriz olmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir önceki seçimde olduğu gibi yüzde 52 gibi bir oyla seçimi kazanabileceği ama Meclis seçimlerinde çoğunluğun muhalefete geçebileceği yorumları yapılıyor.
Hatta Meclis’te çoğunluğu muhalefetin kazanmasının çok olumsuz olmayacağı, tersine sistem açısından bir 'denge-denetleme' yaratacağını ifade edenler var.
YENİLENME ŞANS MI, RİSK Mİ?
AK Parti Meclis seçimleri için milletvekili aday listesinde en ciddi değişiklik yapan partilerden oldu. 'Üç dönem' kuralının ayrımsız uygulandığı partide yüzde 60’ı geçen değişimle gelen yeni isimlerin bir 'şans' olabileceği kaydediliyor.
Uzun zamandır siyaset yapan milletvekillerinin enerjisini kaybettiğini söyleyenler, 'Listelerde ciddi bir yenilenme oldu. Yeni adaylar sahada yoğun çalışıyor-çalışacak.
Eğer bu değişim gerçekleşmeseydi, durum daha sıkıntılı olurdu. Yenilenme mesajı olumlu dönecekti' diyor. Ama bunun tersini düşünenler ise 'Deneyimsiz yeni adayların seçmen nezdinde çok etkisi olmaz, karar yanlış' yorumunu yapıyor."
Kaynak: Gazete Duvar / Nergis Demirkaya