ORC, İlk yerel seçim anketini açıkladı: İttifaksız senaryoda İYİ Parti'ye kötü haber
7 ay sonra yapılacak yerel seçimler için yapılan ilk anketin sonucu açıklandı. Seçmenin bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verme eğiliminde olduğunu araştıran ORC, son anketi sosyal medyada paylaştı.
ORC Araştırma, 7 ay sonra yapılacak yerel seçimler için yaptığı anketin sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı. 42 ilde 6100 kişiyle yapılan ankette katılımcılara "Siyasi Partilerin yerel seçimlere ittifaksız girmesi halinde, oy tercihiniz hangi partiden yana olur?" sorusu soruldu.
7-12 Ağustos arası yapılan anketin sonuçlarına göre bu pazar seçim olsa partilerin alacağı oy oranları şöyle:
AKP: %32,4
2019 yerel seçiminde AKP'nin oy oranı %44.3, 2014 yerel seçiminde ise %45.5 olmuştu.
CHP: %27,0
2019 yerel seçiminde CHP'nin oy oranı %30.1, 2014 yerel seçiminde ise %29.5 olmuştu.
MHP: %14,0
2019 yerel seçiminde MHP'nin oy oranı %7.3, 2014 yerel seçiminde ise %14.7 olmuştu.
İYİ PARTİ: %7,1
İYİ Parti 2019 yerel seçimlerinde yüzde 7.5 oy almıştı.
YEŞİL SOL PARTİ: %5,9
HDP 2019 seçimlerinde %4.2, 2014'te ise BDP %3.5 oy almıştı.
YENİDEN REFAH PARTİSİ: %3,5
ZAFER PARTİSİ: %2,5
BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ: %1,9
GELECEK PARTİSİ: %1.3
DEVA PARTİSİ: %1.1
SAADET PARTİSİ: %1.1
MEMLEKET PARTİSİ: %1
DİĞER: %1.2
ORC Araştırma, yapılan anketin sonucunu değerlendirdiği analiz yazısında ise şunları aktardı:
Yerel seçimlerde seçmenler, eğer kendi partisinin kazanma ihtimali olmazsa, en yakın ikincil adaylara oy verme eğilimine girmektedir.
Bu davranış şeklinden dolayı yerel seçimlerde en avantajlı parti Milliyetci Hareket Partisi olmaktadır. Çünkü MHP'nin özellikle iç ve güney kesimlerde hem Ak Parti hem de İyi Parti seçmeninin ikinci partisi olabildiğini söyleyebiliriz. Hatta Ak Parti ile Mhp'nin yarıştığı seçim bölgelerinde CHP seçmeni de ehven-i şer anlayışıyla MHP adaylarına oy verebiliyor. (Örn. Tokat, Kastamonu vs)
Seçmenin kazanabilecek ikincil adaya yönelme davranışında en dezavantajlı parti ise kuşkusuz İyi Parti'dir. Zira İyi Parti'nin herhangi bir seçim bölgesinde yığılmış bir seçmeni bulunmamaktadır. Yani net olarak şurayı İyi Parti kazanır diyebileceğimiz bir belediye başkanlığı bulunmuyor.
Ayrıca İyi Parti'nin kazanamayacağı yerlerde, partinin seküler
seçmeninin CHP'ye, Milliyetçi seçmeninin MHP'ye, Dindar seçmeninin ise Ak Parti'ye oy vermekten imtina etmediğini söyleyebiliriz.
Ez cümle, ittifak varsa İyi Parti anlamlı oylar alabilir. İttifak yoksa, yerel seçimlerde İyi Parti'nin çok çok düşük bir oy oranında kalması muhtemeldir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse Bursa örneği yerinde olacaktır. Bursa' da gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda "ittifaksız genel seçim olsa" sorumuzda İyi Parti yüzde 13 iken "ittifaksız yerel seçim" sorumuzda sadece yüzde 4,5 oy aldığı görülmektedir.