Kılıçdaroğlu, uyarmıştı: Uluslararası polis, dark web ağı baskını yaptı: 288 gözaltı

Son dakika haberi... Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a seslendiği uyarı sonrası, uluslararası polis dark web ağ baskını yaptı ve 288 şüpheliyi gözaltına aldı.

Kılıçdaroğlu, uyarmıştı: Uluslararası polis, dark web ağı baskını yaptı: 288 gözaltı

GERÇEK GÜNDEM

Avrupa Polis Teşkilatı olarak bilinen Europol tarafından koordine edilen ve dokuz ülkenin katıldığı bir operasyonda, kolluk kuvvetleri yasadışı “dark web pazarı” “Monopoly Market”e operasyon yaptı. Operasyon sırasında “dark web” üzerinden uyuşturucu alım satımı yapan 288 şüpheli tutuklandı; 50,8 milyon Euro'dan fazla nakit ve sanal para, 850 kilo uyuşturucu ve 117 ateşli silah ele geçirildi. Ele geçirilen uyuşturucular arasında 258 kg'dan fazla amfetamin, 43 kg kokain, 43 kg MDMA ve 10 kg'dan fazla LSD ve ecstasy hapı bulunmaktadır.

Europol, toplam dokuz ülkede (Avusturya, Fransa, Almanya, Hollanda, Polonya, Brezilya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve İsviçre) birbirini tamamlayan bir dizi takibattan oluşan operasyona “SpecTor” kod adını verdi.

Monopoly Market'e yönelik polis operasyonu sonucunda tutuklanan satıcıların diğer yasadışı pazarlarda da aktif olması, dark web'de uyuşturucu ve yasadışı mal ticaretini daha da engellediği bildiriliyor. Sonuç olarak, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya'da on binlerce yasadışı mal satışı gerçekleştiren 288 satıcı ve alıcı tutuklandı. Bu şüphelilerin bir kısmı Europol tarafından yüksek değerli hedefler olarak değerlendirildi. Tutuklamaların ağırlıklı kısmı üç ülkede, Amerika Birleşik Devletleri (153), Birleşik Krallık (55), Almanya (52)’ da gerçekleşti.

Hollanda (10), Avusturya (9), Fransa (5), İsviçre (2), Polonya (1) ve Brezilya'da (1) gerçekleşti. Dark web hesaplarının arkasındaki diğer kişileri tespit etmeye yönelik bir dizi soruşturma halen devam etmektedir. Kolluk kuvvetleri satıcıların kapsamlı alıcı listelerine erişim sağladığından, dünya genelinde binlerce müşteri de kovuşturma riski altında.

Bu eşgüdümlü operasyon öncesinde Alman ve ABD'li yetkililer, Nisan 2022'de 1,23 milyar Avro'luk tahmini geliriyle en çok gelir elde eden dark web pazarı olan 'Hydra'yı da kapattı. Hydra'nın kapatılması sırasında Alman yetkililer tarafından 23 milyon Avro değerinde kripto para ele geçirilmişti. SpecTor, 179 tutuklamayla DisrupTor (2020) ve 150 tutuklamayla Dark HunTor (2021) kod adlı önceki operasyonlardan daha etkili bir operasyon olarak kayıtlara geçti.

"SON 10 GÜNDE GİRİŞİLECEK EN PİS İŞLERİ BİLİYORUM" DEMİŞTİ

Dark web operasyonunun zamanlaması da hayli ilginç oldu.

Daha dün Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'son uyarımdır' diyerek "dark web" dünyası üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a seslenmişti

Kılıçdaroğlu, "Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. Son uyarımdır" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, daha önce iktidarın seçim öncesi kullandığı siyaset diliyle ilgili açıklamalarda bulunmuş ve “Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum” demişti.

Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu kirli dile son verilsin. Akla gelmeyecek pis oyunlar ve ithamlarla neye varmak istendiğini insanımız görüyor. Seçime gidiyoruz, savaşa değil. Nice iktidarlar değişti, yola hep devam ettik. Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum. Ve onlara diyorum ki: Azıcık sağduyu!"

FAHRETTİN ALTUN'DAN YANIT

Kılıçdaroğlu'nun uyarısının ardından sosyal medyadan paylaşım yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kılıçdaroğlu’nun iftira atarak “dedikodu siyaseti” yaptığını söylemişti.

Altun, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımında yer alan diğer isimlerin, başkan yardımcıları ve bilgi işlem daire başkanı olduğunu belirtti.

Cambridge Analytica nedir?

Cambridge Analytica skandalı 2018 yılında, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olması ile patlak verdi.

Şirket, "tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen" iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu.

Zaman içinde kullanıcı verileri usulsüz şekilde elde edildiği belirlenen kişi sayısı 90 milyona yaklaştı.

Şirketin, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinde ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.

Skandal, İngiliz The Observer gazetesinin haberi ile gün yüzüne çıktı.

Gazete 2014 yılında, 50 milyon Facebook kullanıcı profilinin İngiltere merkezli Global Science Research şirketi tarafından toplandığını yazdı.

Kullanıcı bilgileri bir kişilik testi ile elde edildi.

Testi yapmaları için ücret ödenen Amerikalılar ile bu kişilerin Facebook arkadaşlarının sosyal medya verileri ele geçirilmişti.

Süreçte, Cambridge Analytica'nın seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım kullandığı iddia edilmiş ve bu sistem 'tam teşekküllü propaganda makinesi' olarak tanımlanmıştı.

Şirketin yöneticisi olan Alexander Nix, "Demokratlar teknoloji devriminde öncülük ediyordu, veri analizleri ve dijital dünya ve Cumhuriyetçilerin rekabet etmekte başarısız olduğu alanlardı. Biz de bunu bir fırsat olarak gördük" demişti.

Şirket ise usulsüzlük yaptıkları iddialarını reddetmiş ve verilerin hiçbirinin ABD'de 2016'daki başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını savunmuştu.

Facebook'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresi'nde ifade verdi ve özür diledi.

Şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi

Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu CHP Fahrettin Altun Gözaltı Dark Web