The Economist'ten 14 Mayıs seçimleri analizi: Büyük bir karışıklığı başlatacaktır
“Erdoğan, Türkiye'nin yaklaşan seçimlerinde yerinden edilebilir mi?” başlıklı makale yayınlanan The Economist dergisi, 'Cumhurbaşkanının kazandığı birçok seçim olmasına karşın 14 Mayıs’ta kaybetmekle karşı karşıya' olduğunu aktardı.
Dünyada popüler dergilerden olan The Economist, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta “yerinden edilebileceğini” yazdı. Dergi Erdoğan’ın kaybetmesinin “Türkiye’de büyük bir karışıklığı başlatacağını” da dile getirdi. Dergi Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının Türkiye ve Dünya için dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Odatv'nin aktardığına göre “Erdoğan, Türkiye'nin yaklaşan seçimlerinde yerinden edilebilir mi?” başlıklı makale yayınlanan dergi, Cumhurbaşkanın kazandığı birçok seçim olmasına karşın 14 Mayıs’ta kaybetmekle karşı karşıya olduğunu aktardı.
Erdoğan iktidarının yıllar geçtikçe otokratikleştiğine dikkat çeken dergi, “Beş parlamento seçimi, iki cumhurbaşkanlığı seçimi ve üç referandum kazandı. Askeri darbeye bile göğüs gerdi. Ancak 14 Mayıs'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa'nın en kalabalık ikinci ülkesi üzerindeki kontrolü kayabilir” ifadelerini kullandı.
“İSLAM DÜNYASINDAKİ BİRKAÇ GERÇEK DEMOKRASİLERDEN BİRİ”
“Anketler, birleşik muhalefetin parlamentonun kontrolünü Sayın Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma (AK) partisi ve müttefiklerinden alabileceğini gösteriyor. Dahası, Erdoğan'ın kendisi de aynı gün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geride kalmış görünüyor” denilen makalede şu ifadeler kullanıldı:
“Erdoğan için bir kayıp sadece bir dönemin sonu olmayacak. Bölgede ve dünyada yankı uyandıran, Türkiye'de büyük bir karışıklığı başlatacaktır. Ne de olsa Türkiye, yaşam maliyetine göre ayarlandıktan sonra Kanada, İtalya ve Güney Kore'nin önünde dünyanın 11. büyük ekonomisi. Hem Ukrayna'daki savaşın ön saflarına yakın hem de Erdoğan yönetiminde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejimiyle rahatsız edici derecede samimi olan NATO'nun çok önemli ve garip bir üyesi. Avrupa ile Orta Doğu'daki kaos arasında duruyor ve mültecilerin AB'ye akışını yumuşatmada çok önemli bir rol oynuyor. Erdoğan, yaklaşık on yıldır Türk kurumlarını baltalıyor olsa da, aynı zamanda İslam dünyasındaki birkaç gerçek demokrasiden biri.”
“KILIÇDAROĞLU HAKLIYSA TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR”
Türkiye’de ekonominin kötü gittiği, muhaliflerin üzerinde ağır baskıların olduğu ve baskıcı faiz politikasının sermayeyi korkuttuğu anlatılan makalenin sonunda Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na dikkat çekildi.
“Kılıçdaroğlu haklıysa seçim Türkiye ve dünya için bir dönüm noktası olacaktır” denilen yazı şu satırlarla bitirildi:
“Bazı muhalefet destekçileri, Erdoğan'ın kaybetmesi halinde iktidarı devretmeyi reddedeceğinden korkuyor. 1 Mayıs'ta ‘Halkım bu ülkeyi [PKK] tarafından desteklenen bir cumhurbaşkanına teslim etmeyecek’ diye gürledi. Birkaç gün önce İçişleri Bakanı seçim günü ‘Batı destekli bir siyasi darbe girişimi’ uyarısında bulunmuştu.
Bu tür retorikler, Erdoğan'ın belki de yakın çevresinin emriyle seçimi alt üst edebileceği veya özellikle az farkla kaybetmesi durumunda sonuçlara meydan okuyabileceği yönünde endişeleri artırıyor. AK Parti, İstanbul'daki en son belediye başkanlığı seçiminde, mahkemeleri yeniden seçim kararı vermeye ikna ederek bunu denedi. AK Parti daha büyük bir farkla yine kaybetti. Üç yıl sonra kazanan aday, hükümet yetkililerine hakaret etmekten suçlu bulundu.
Ancak muhalefet siyasetçileri, oylamanın bütünlüğünden emin olduklarını ve Erdoğan'ın meşruiyetinin bağlı olduğu halkın iradesine meydan okumaya cesaret edemeyeceğini söyleyerek bu tür endişeleri bir kenara bırakıyor. Kılıçdaroğlu, ‘Her şeyi deneyebilir" diyor, ‘Ama ne yaparsa yapsın bu millet kararını vermiştir.’ Kılıçdaroğlu haklıysa seçim Türkiye ve dünya için bir dönüm noktası olacaktır.”