CHP'li Emecan'dan 'kadın üniversitesi' eleştirdi

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, komisyon görüşmelerine ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.

CHP'li Emecan'dan 'kadın üniversitesi' eleştirdi

11. Kalkınma Planı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sona erdi.

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, komisyon görüşmelerine ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.

Kalkınma planları ile ilgili görüşmelerin 3067 sayılı Kalkınma Planlarının Yürürlüğe Konması ve Bütünlüğünün Korunması Hakkındaki kanun gereği 20 gün Plan ve Bütçe Komisyonunda 8 gün ise TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmesi gerektiğini belirten Emecan, iktidar yetkililerinin iki gün komisyonda görüşerek alelacele planı genel kurula indirip bir günde de genel kuruldan geçirmeyi planladıklarını ifade etti.

11. Kalkınma Planı’nın TBMM’ye bir yıl gecikmeli olarak getirilmesini, aslında Planın 2018 bütçesi kabul edilmezden ve Orta Vadeli Program açıklanmazdan önce kabul edilmesi gerektiğini de eleştiren Emecan, ülkemizin önümüzdeki beş yıllık kalkınma hedefini ve politikalarını belirleyecek olan kalkınma planına ilişkin iktidarın daha ciddiyetle yaklaşmasını ve muhalefetin uyarılarının ve önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Planı Plan ve Bütçe Komisyonuna sunan ve 11. Kalkınma Planının çok başarılı geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı da eleştiren Emecan, muhalefetle iktidarın arasında bir duvar olduğumu ve muhalefetin yaptığı tüm eleştirilerin o duvara çarparak geri döndüğünü söyledi.

Kadın Üniversitesi Kurulmasının 11. Kalkınma Planına girmesini eleştiren Emecan, G-20 zirvesinden ekonomik alanda, dış ticaret hacmimizi ve ihracatımızı artırıcı bazı anlaşmalarla dönüleceğini beklerken, ülkemiz adına G-20 zirvesinden kadın üniversiteleri kurulmasının çıktığını belirtti.

Bu girişimin Kadını toplumsal yaşamın dışına itecek bir girişim olduğunu, YÖK’ün hemen adım atmasını ve bu girişimin alelacele 11. Kalkınma Planına girmesini eleştirdi.

Emecan Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Kadının toplumun her alanına daha fazla girmelerini sağlayacak politikalar geliştirmek yerine kadın üniversitesi kurulmasının plana girmesinin ayrımcılığı artıracağını, kadını daha fazla toplumsal yaşamın dışına iteceğini söyledi.

2009 yılında yüzde 28,2 olan işsizler içerisindeki kadınların payı 2018 yılında yüzde 41,1’e kadar yükseldiğini belirten Emecan, Türkiye genelinde işsizliğin yıllık ortalama yüzde 11 düzeyinde olduğu 2018 yılında, kadınlar arasındaki işsizlik oranın yüzde 13,9 düzeyinde seyrettiğini ve bu verileri kadınlar lehine
değiştirecek ve geliştirecek politikaların bu planda olması gerektiğini belirtti.

Japonya'da bir samuray geleneği olarak ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar, politikaya ve ekonomiye katılımları konusunda dünya sıralamasının oldukça gerisinde kalan Japon kadınların evde kalmalarını istendiği ve oradaki kadın üniversitelerinin, kadın açısından savunula bilirliğinin olmadığını belirtti.

Plandaki işsizlik oranının yükselmesine ilişkin açıklamadaki ilginç yaklaşıma da dikkat çeken Emecan, "2013 yılında yüzde 9 olan işsizlik oranı, izleyen yıllarda çalışma çağı nüfusunun yanı sıra özellikle kadınlar olmak üzere işgücüne katılma oranlarındaki güçlü artışlar sebebiyle, 2018 yılında yüzde 11’e yükselmiştir." şeklindeki açıklamaya ilişkin, bunun ne anlama geldiğini, aslında gençlerin ve kadınların çalışmasını beklemiyorduk ama bir anda onlar istihdama dahil değilken, bu veriye dahil olanların işlerini ellerinden alıp çalışmaya başladılar ve işsizliğin yükseldiği gibi bir anlamın çıktığını, aynı zamanda kadınların çalışmamaları gerektiği gibi bir anlamın da çıkarılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Planı hazırlayanları eleştiren Emecan, aynı planda kadının işgücüne katılım oranı 2012 de 29,5 iken, 2018 hedefinin de 34,9 olarak konmasının bir çelişki olduğunu komisyondaki konuşmasında dile getirdi.

Komisyonda yaptığı konuşmada 10. Kalkınma Planında belirtilen hedeflerin hemen hemen hiç birinin gerçekleşmediğini belirten Emecan, 10. kalkınma planı dönemi sonunda yani 2018 yılında GSYH'nın 1 milyar 285,5 milyar dolar olması beklenirken, 11. Plan dönemi sonunda GSYH’nın 1.080 milyar dolar olarak hedeflendiğini, 2023 te 25.000 dolar olması hedeflenen kişi başına düşen gelir
hedefinin 12.484 dolara gerilediğini, 2018 yılı ihracat hedefinin 277,2 milyar dolar olduğunu, gerçekleşmenin ise 100 milyar dolar farkla 168.1 milyar dolar.

Aradaki fark neredeyse 100 milyar dolar, 500 milyar dolar ihracat hedefinin 226.6 milyar dolara gerilediğini ve bunun gibi 10. Plana konulan hiçbir hedefin tutturamadığın belirten Emecan, planların genelde seçim kazanma hedefli olduğunu söyledi.

Kalkınma planları gerçekçihedefler içermesi gerektiğini, bu planlamaların aynı Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yatırıma, üretime ve kalkınmaya dönük olması gerektiğini ifade eden Emecan, planın gerçekleşmesine dair umutsuz olduklarını belirtti.

Etiketler
Milletvekili Üniversite