CHP’li Sındır'dan iktidara 'tarım' tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu, Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneğince düzenlenen "Yörük Şenliğinde' hemşerilerine seslendi.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu, Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneğince düzenlenen "Yörük Şenliğinde' hemşerilerine seslendi.
19 yıl boyunca uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye’de tarım sektörünün adım adım eridiğini söyleyen Sındır, “Bu iktidar döneminde tarım sektörü güncel siyasetin bir aracı ve oyuncağı haline geldi ve politikasızlığın sonucunda tarım sektörü hiç olmadığı kadar daraldı. 2002 yılından bu tarafa üreticimizin, çiftçimizin borcu 200 kat arttı.
Üreticimizin 2002 yılında 530 milyon TL civarında olan borcu, bugün 106 milyar TL dolayına yükseldi. Sadece borç yükselmedi, nüfusumuz artarken Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) üretici sayımız da 500 bin civarında azaldı. 2002 yılında ÇKS’deki üretici sayımız 2.6 milyon iken bugün 2.1 milyona geriledi.
2002 yılında ÇKS’ye kayıtlanma oranının bugüne göre çok daha düşük olduğu dikkate alınırsa aslında azalan üretici sayısının çok daha fazla olduğu görülecektir. Çiftçimiz toprağını terk ediyor, üretimden koparılıyor. Sonuç olarak üreticimiz köyünü, toprağını, baba ocağını, bin yıllardan gelen kadim geçim kaynağını terk ediyor. Tarım sektörümüzü ithalata kurban eden, holdinglere peşkeş çeken, köylümüzü de kaderine terk eden bu siyasal iktidarın ihanetini Anadolu affetmeyecek” dedi.
Tarımın istihdamdaki payının hızla düştüğünü veriler ışığında ortaya koyan Sındır, “TÜİK’e göre 2002’de tarım sektöründe istihdam 7 milyon 458 bin kişiydi. 2018 Aralık ayı itibarıyla bu sayı 4 milyon 795 bin kişiye geriledi. Bu iktidar döneminde tarım sektöründe çalışan sayısı 2 milyon 663 bin kişi azaldı. 11. Kalkınma planında ‘Tarım sayımı yapılacaktır’ deniliyor. En son Genel Tarım Sayımı 2001 yılında yapıldı.
Diğer bir deyişle, 4 Kalkınma Planı dönemini içeren AKP iktidarları döneminde bir kere bile tarım sayımı yapılmamıştır. Genel tarım sayımı yapıldığında üretici sayısının çok daha vahim bir tabloya ulaştığı, ürkütücü bir şekilde azaldığı görülecektir. Bu aslında aynı zamanda kırdan kente göçün yarattığı ağır sosyo ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir.
Tarım sektörünün istihdamdaki payı hızla düşerken; iktidar ne onları uyaran muhalefete kulak asıyor ne de köyünü terk etmek zorunda kalan gözü yaşlı köylümüzü umursuyor” dedi.