CHP'den önemli adım: Aday belirleme, ön seçim, yaş sınırı ve daha fazlası
CHP siyasi ittifakı parti yönetmeliklerine işliyor. Merkez yoklamasında esneme yapmayı planlayan CHP’de siyasi ittifaklarda yüzde 15 oranı dikkate alınmayacak.
CHP’de daha önce gerçekleştirilen tüzük değişikliklerine uygun bir şekilde parti yönetmeliklerinde yapılması öngörülen değişikliğe göre merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek yüzde 15 olan aday oranı, siyasi ittifak olması durumunda ya da erken seçim olması durumunda dikkate alınmayacak. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemeyecek.
Cumhuryet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre ön-seçim ya da aday yoklamasına katılanlar merkez adaylığı için başvuramayacak. Merkez yoklamasında gençlik kotası yüzde 10’den yüzde 20’ye çıkacak. Üye kayıtları genel sekreterlik yerine örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığı tarafından gerçekleştirilecek.
CHP’nin bugün gerçekleştirilecek parti meclisi (PM) toplantısının gündemine alınan ancak bir sonraki toplantıya bırakılacağı öğrenilen yönetmelik değişiklikleriyle milletvekili aday belirleme kriterlerinden, MYK ve PM’nin çalışmaları ve parti üyeliğine kadar önemli değişiklikler yapılıyor. Daha önce değiştirilen tüzük hükümleri ve anayasa değişikliği kapsamında milletvekilliği aday saptama yönetmeliğinin taslağına göre aday olmak için aranan en az 25 yaşını doldurmuş olma şartı kaldırılacak.
Milletvekili adaylarını belirlenirken son kararı PM verecek. Ancak MYK açıkça sakınca bulunan durumlarda başvuruda bulunan aday adayının başvurusunu da reddedebilecek. Böylece tartışmalı bir ismin PM gündemine gelmeden MYK tarafından çizilmesi sağlanacak.
Taslağa göre aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün de görüşü alınarak PM tarafından karar verilecek.
CHP’de 2016 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle kabul edilen değişiklik yönetmeliğe de alınıyor. Buna göre milletvekilliği adaylığında bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemeyecek. Ancak bu kural erken seçim durumunda esnetilebilecek. Önseçim ya da aday yoklamasına katılanlar merkez adaylığı için başvuramayacak.
2018’de yapılan tüzük değişikliğiyle birlikte siyasi ittifak düzenlemeleri yönetmeliğe de girecek. Buna göre merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek vekillerin oranı siyasi ittifak durumunda esneyebilecek. Buna göre siyasi ittifak ihtiyacının ortaya çıkması ya da bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde PM merkez yoklaması yöntemiyle yüzde 15 oranına bağlı olmadan aday saptayabilecek.
2018 yılında kabul edilen tüzük değişikliğine paralel olarak merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek adayların saptanmasında yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 20 gençlik kotası uygulanacak.
Milletvekilliği adaylığı için gerçekleştirilecek önseçimlere katılan aday adaylarının propaganda ve tanıtım amacıyla açık hava toplantıları, kapalı salon toplantısı düzenleyemeyeceğine ilişkin hüküm taslaktan çıkarılıyor. Ön seçime katılacak aday adaylarına duvar ve el ilanları ile her türlü basılı, sesli veya görüntülü bantlarda propaganda yapamayacağına ilişkin hüküm de taslakla birlikte kaldırılıyor.
PM 13 imzayla olağanüstü çağrılacak
PM ve MYK Çalışma Yönetmeliği taslağına göre PM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında aranan imza sayısı artırılıyor. Taslağa göre PM, genel başkanın gerek görmesi ya da 13 üyenin gerekçe gösterip gündem belirleyerek yazılı istemde bulunmasından sonra en geç bir hafta içinde toplanmak üzere genel başkan tarafından olağanüstü toplantıya çağrılacak.
2018 yılında kabul edilen tüzük değişikliğine paralel olarak MYK üyelerinde herhangi bir sayı sınırlaması olmayacak. Taslağa göre genel başkan yardımcılarının sayısı ve görev alanları genel başkan tarafından belirlenecek.