Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Fuarı'nda: Her alanda üretmek zorundayız
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 88'inci kez kapılarını açtı.
Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecek fuara katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Güçlü bir sosyal devlet inşa etmek gerekiyor. Kişi başı gelirin yüksek olduğu bir Türkiye inşa etmek gerekiyor. En büyük hayalimiz budur" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 6-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), görkemli bir törenle açıldı.
Partner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti olan İEF'nin, odak ülkesi ise Hindistan. İstanbul bu yıl fuarın onur konuğu kenti olurken, 'Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık' ana temasıyla EXPO 2023'e hazırlanan Kahramanmaraş da, çeşitli etkinliklerle İFE'ye renk kattı. Açılış töreni Kültürpark'taki Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda, Hindistan ve Çin'in milli marşları da okundu. Ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen ekibin dans gösterisi sahnelendi.
Program, Anadolu Ateşi Dans Gösterisi ile renklendi. Açılışa; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Vanaja Thekkat, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Yardımcısı Li Chenggang, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP'li milletvekilleri ile siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
'HEPİMİZİN ORTAK AMACI ÇAĞDAŞ UYGARLIĞI YAKALAMAKTIR'
Gösterilerin ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Size bir gelecek ufku çizmek isterim. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz. Huzur içinde, birlikte yaşayalım istiyoruz. Bütün farklı görüşlere saygı duymamız gerekiyor" dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, savaş meydanlarından Cumhuriyeti kurma sürecine geldiğinde ekonominin ne olduğunu bilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Atatürk o zaman enflasyon, kur nedir bilmiyordu.
Ülke perişan vaziyette. Nasıl kalkındıracağız diye düşündüler ve İzmir İktisat Kongresi'ni topladılar. Mustafa Kemal Atatürk, 'savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferle taçlandırılamazsa bağımsızlığı kazanamazsınız' diyor.
Hep beraber Türkiye'yi bir yerlere ulaştırmak zorundayız. Hepimizin ortak amacı çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aşmaktır. Hepimize düşen görevler var. Düşüncelerimizi aktarırken bir yerlerden çekinmemek durumundayız. Birbirimizi rahat dinlemeliyiz. Bunu beraber yapacağız, güzellik içinde yapacağız" diye konuştu.
'GÜÇLÜ BİR SOSYAL DEVLET İNŞA ETMEK GEREKİYOR'
Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin, kaçırılan sanayi devrimini yakalamak için 1925'te Kayseri'de uçak fabrikası temelini attığını anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"9 yıl sonra Kayseri'de üretilen uçak Ankara'ya iner. Eskişehir uçak fabrikası, kapanıncaya kadar 100'ün üzerinde uçak yapar ve ihraç eder. Danimarka'da, Türkiye'de üretilen uçağımız var ama bizim haberimiz yok. 21. yüzyıldayız, her alanda üretmek zorundayız.
Önce güzel bir demokrasi ile. Demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğünü; çağdaş ülke standartlarına getirmek zorundayız. Sonra her alanda üreterek bunu yapacağız. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmek gerekiyor. Kişi başı gelirin yüksek olduğu bir Türkiye inşa etmek gerekiyor.
En büyük hayalimiz budur. En sonunda da bütün bu devrimleri sürdürülebilir kılmak zorundayız. Türkiye bütün gelişmeleri yakalamak ve yeni buluşlarla dünya kültürüne katkıda bulunmak zorundadır. 1925'lerde uçak yapıyorsak, 1940'larda uçak ihraç ediyorsak, 2019'da bunu yapacak birikim ve kapasitemiz var."
'ÇİN BİZİM DÜNYADA EN ÇOK TİCARET YAPTIĞIMIZ ÜÇÜNCÜ ÜLKE KONUMUNDADIR'
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, yaptığı konuşmada, "İEF'nin mirasını gelecek kuşaklara aktarmak için el birliği ile çabalıyoruz. Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisine açılışının sembolü olan fuar, Egelilerin hayatında güzel bir anıdır.
Biz çocukken bir bayramda bir de fuar açılınca sevinirdik. 2018 verilerine göre Çin ile ticaret hacmimiz 23 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Çin bizim dünyada en çok ticaret yaptığımız 3. ülke konumundadır. B
ugün buraya yapmış oldukları katılım ile dengeli ve sürdürülebilir iş birlikleri için önemli adımı atmış oluyoruz. Dün akşamki heyet görüşmeleri ve bugünkü gelişmelerle bu birlikteliği sadece ticaret ortaklığı değil, aynı zamanda yatırım ortaklığı olma yönünde ilk adımları atmış oluyoruz. Biz taşları yerinden oynatmaya başladık. Bundan böyle inşallah her şey daha güzel olacak" dedi.
'İZMİR'İN FARKLI KÜLTÜRDEKİ İNSANLARI BİRBİRİNE BAĞLAYAN DÜNYA KENTİ'
Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bizler bu ülkenin insanları, Türkiye'nin neresinde olursak olalım 88 yıldır hep buradayız. Türkiye aydan gelen bir taşı ilk olarak burada gördü. 30 Ağustos 1940 yılında Milli Piyango ilk kez bu parkta çekildi. Kot pantolonu ülke olarak ilk kez fuarda tanıdık.
Sandviç kelimesini ilk burada duyduk. Sanat Güneşimiz burada doğdu ve hayata gözlerini burada yumdu. Bizler 88 yıldır dünyaya İEF'den açılan pencereden bakıyoruz. Dünya da bizi bu pencereden görüyor. Kültürpark'ın şu yaşlı ağaçları, sade görünümlü patikaları sadece İzmir'in değil bütün bir ülkenin anılarını saklıyor. Ne İktisat Kongresinin ne de fuarın İzmir'de vücut bulması tesadüf değil. İzmir bu fuardan çok önce görkemli bir metropol olarak ortaya çıkmıştır. Ön Asya'nın başkenti olarak tanımlanan liman kentidir. Doğu'nun Batı'yı gördüğü ilk penceredir."
İzmir'in farklı kültürdeki insanları birbirine bağlayan bir dünya limanı olduğunu ifade ederek konuşmasına devam den Soyer, "Geçmişi 100 yıla yaklaşan İEF bireysel ve toplumsal hafızaların biriktiği, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştiği ülkemizin, evrensel değerlerin buluştuğu bir bellektir. İzmir özgürlükler kentidir. Bir yandan Amazon kadını bir yandan haksızlıklara baş kaldıran Efe, diğer yandan halk meclisidir. Anadolu'nun kurtuluşu olan milli mücadele buradan başlamıştır.
Yeryüzünün en eski parlamento binaları burada inşa edilmiştir. Tarihin akışı içinde her şey değişti belki ama fuarın ruhu, herkesi bir araya getiren gücü hiç değişmedi. Bugün bu çok özel akşam fuarın birleştirici gücünü bir kez daha mühürlüyor" dedi. Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina'yı da andı, Aziz Kocaoğlu'na da programa katıldığı için teşekkür etti.
'400 BİN ÇİN VATANDAŞI TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ'
Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Yardımcısı Li Chenggang da konuşmasında fuarın başarıya ulaşmasını diledi. Chenggang, "Türkiye'nin, Doğu ve Batı'nın kültürleri ve ekonomileri arasında iletişim kurma konusunda önemli köprü rolü var. İzmir ise kadim İpek Yolu, denizyolu ve karayolunun kavşak noktasında bulunuyor. Çin tarafı öteden beri İEF'in önemli katılımcısı ve iş birliği ortağıdır.
Bu seneki fuarın partner ülkesi olarak son derece yoğun bir kadro ile fuara katıldık. Bu vesileyle fuar, iki ülke hakları arasındaki ilişkinin ve ekonomik ve ticari ilişkilerin artmasına damga vuracaktır. Çin ve Türkiye, ticaret ortağı haline geldi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyarı geçti. Türkiye'nin kiraz, zeytinyağı, Antep fıstığı, fındıkları Çin halkının sofralarına gitmeye devam ediyor. Gelecekte giderek daha fazla kaliteli Türk tarımsal ürünlerini tatma fırsatı bulacaklar.
Çin ve Türkiye arasındaki yatırım ve altyapı tesisleri konusu, dikkat çekici hale geldi. 2019 Temmuz sonuna kadar Çin'in Türkiye'de yaptığı yatırımlar, 2.78 milyar dolara dayandı. İki ülke arasındaki vatandaşların geliş-gidişleri her geçen gün daha da yoğunlaşıyor. 2018 yılında yıllık bazda toplam 400 bin Çin vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı" dedi.
FUARIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yaptığı konuşmada, fuarın önemine değinerek, "İzmir'de, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ticaret ve ekonomik hayatına katkısı noktasında önemli izler bırakan faaliyetlerde bulunulmuştur. Bunlardan en önemlisi İzmir İktisat Kongresi'dir. Kongre, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu öncesinde sadece savaşla elde edilen, başarının ya da bağımsızlığımızın yeterli olmayacağı adına atılan en değerli adımlardan biri olmuştur. Türkiye'nin ekonomik geleceği tanımlanmıştır. Dünyaya açık bir sistemin varlığının altına hep birlikte imza atılmıştır.
Cumhuriyetin sanayi hamlesi böyle başlamış ve gelişmiştir. İzmir Fuarı da kongrede yapılan saptamalarla hayata geçirilen en önemli faaliyetlerden biridir. Bugün, dünyanın en güçlü ülkeleri de dahil EXPO dalgası esiyor. Türkiye'miz, İzmir'imizde 88 yıl önce böyle bir etkinliğe imza atarak ne kadar önemli bir işe başlangıç noktası olduğunu dünyaya göstermiştir" diye konuştu.
'ÖNCÜ POLİTİKALAR ÜRETMELİYİZ'
İEF'nin, kucaklaşmayı ve bu buluşmayı 88 yıldır gerçekleştirdiğini de anlatan Ekrem İmamoğlu, şunları söyledi:
"Ülkemizin her aynından yurttaşlarımız bir araya geliyor. Bu adımların her birini çok önemsiyorum. İEF aynı zamanda uluslararası çapta da büyük adımlar atıyor ve ulusların bir araya gelmesi konusunda önemli işlere imza atıyor. Ticaret platformu olmasının yanı sıra her kesime ve tüm ziyaretçilere keyifli vakit geçirdiğinin de tanığıyız."
İstanbul olarak bu yıl ilk kez İzmir Fuarı'nda yer aldıklarını söyleyen İmamoğlu, İzmir'in bu güzel etkinliğine katılmamasının ciddi eksiklik olduğunu ve bu eksikliği hızlıca kapatacaklarını belirtti. İmamoğlu, şunları söyledi:
"Önümüzdeki dönemde İstanbul'un kadim kenti oluşuyla beraber, İzmir'in sinerjisini enerjisini, İstanbul'un motivasyonunu ve Türkiye'nin motor gücü oluşunu bir araya getirerek Türkiye'nin ekonomik, ticari, kültür ve sanat noktasında öncü politikalar üretmeye iki belediyenin başkanı olarak imza atacağımızı duyurmak istiyorum. Sayın Tunç Soyer le birlikte atacağımız her güzel adım, aynı zamanda neredeyse 4 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını direkt etkiliyor.
Her güzel ve değerli adımın Türkiye'ye ne kadar güzel başlangıçlar sağlayacağının farklındayız."
VALİLER FUARIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise fuarda yer almanın kendilerini gururlandırdığını söyledi. Kahramanmaraş'ın çok önemli bir kalkınma modeli ile Türkiye'nin göz bebeği olduğunu söyleyen Özkan, bu etkinlik ile Kahramanmaraş'ın marka değerinin artacağını da söyledi.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız da, "Fuar ilimizin ve ülkemizin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacak" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar fuarın açılış kurdelesini kesti. Böylece İzmir Enternasyonal Fuarı da 88. kez ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
FUARDA NELER OLACAK?
Fuar, 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi haline gelecek. Fuarda, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinlikler, birbirinden farklı ülke, firma, kurum ve sektörlerin stantların yer alacak.
İSTANBUL VE KAHRAMANMARAŞ 'ODAK NOKTA'
Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olan İstanbul, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez onur konuğu il olarak yer alıyor. 'Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık' ana temasıyla EXPO 2023'e hazırlanan Kahramanmaraş da çeşitli etkinliklerle İEF'de olacak. Ayrıca Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Uşak da fuarda olacak.
ÜNLÜ İSİMLER KONSER VERECEK
Yeraltı Otoparkı üstü çim alanda kurulacak Çim Konserleri Sahnesi'nde; 6 Eylül'de (bugün) Goran Bregovic, 7 Eylül'de Monica Molina, 8 Eylül'de Glikeria şarkılarını seslendirecek. 9 Eylül ise başka şölene dönüşecek.
Geçen haftalarda İzmir'de çıkan orman yangınlarında yok olan ağaçların yerine yenilerinin dikilmesine destek için düzenlenecek 'İzmir Tek Yürek Orman Konseri'nde Gazapizm, Anıl Piyancı, Serap Yağız, Niyazi Koyuncu, Oğuzhan Uğur, Halil Sezai, Gripin, Hayko Cepkin ve Haluk Levent sahnede olacak.
İzmir'in kurtuluş gününde gerçekleşecek konser 18.30'da başlayacak. 10 Eylül'de Ara Malikian, 11 Eylül'de Yeni Türkü, 12 Eylül'de Onur Akın, 13 Eylül'de Edis, 14 Eylül'de Simge Sağın, kapanış günü olan 15 Eylül'de ise Serkan Kaya şarkılarıyla Çim Konserleri'nde olacak.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda geçen yıl ilk kez kurulan rock sahnesi, bu kez Rock&More adıyla müzikseverleri ağırlayacak. 8 Eylül'de Şehinşah, 9 Eylül'de Manga, 10 Eylül'de Mor ve Ötesi, 11 Eylül'de Pinhani, 12 Eylül'de Kalben, 13 Eylül'de Pentagram, 14 Eylül'de Ufuk Beydemir, 15 Eylül'de Mabel Matiz Rock&More sahnesinin konuğu olacak.
ZEKİ MÜREN UNUTULMADI
Fuarın unutulmaz eğlence mekanlarından biri olan Mogambo'da 7 Eylül'de Leman Sam, 8 Eylül'de Can Gox, 9 Eylül'de Cem Adrian, 10 Eylül'de Jehan Barbur, 11 Eylül'de Melek Mosso, 12 Eylül'de Tuna Kiremitçi, 13 Eylül'de Mehmet Erdem, 14 Eylül'de ise Birsen Tezer, 15 Eylül'de Eda Baba sahnede olacak. 'İzmir Enternasyonal Fuarı' denildiğinde hatırlanan isimlerin başında gelen, 'Canım Ege'me saygımla geldim' pankartıyla hafızalarda yer alan Zeki Müren ise fuarda özel programla anılacak.
SİNEMAYA DAİR HER ŞEY İZMİR'DE
'Sinema Burada Festivali', 11 Eylül'de Onur ve Başarı Ödülleri'nin yanı sıra '4'üncü Kısa Film Proje Yarışması Ödül Töreni' ile kapılarını açacak. İpek Bilgin ve Taner Birsel'in Onur Ödülü alacağı festivalde, Ozan Güven ve Saadet Işıl Aksoy'a Başarı Ödülü verilecek. Bu yıl toplam 75 projenin katıldığı '4'üncü Kısa Film Proje Yarışması'nın finalistleri de İEF'te ödüllerini alacak. 3 ulusal, 1 uluslararası galayla toplam 12 film festivalde sinemaseverlerle buluşurken; bu yıl ikincisi düzenlenecek kısa film maratonunda ise 18 kısa metrajlı film gösterilecek. 5 günlük festivalde atölyeler de olacak.
KEMERALTI SOKAĞI
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Türkiye'nin en büyük tarihi açık hava çarşısı, 'Kemeraltı Sokağı' adı altında ağırlanacak. Etkinlikler kapsamında 4 No'lu Hol'de dünyanın en büyük e-spor organizasyonu olan ESL'in Türkiye'de bugüne kadar yaptığı en geniş kapsamlı finali olacak.
GİRİŞ ÜCRETLERİ
88'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açık alanları saat 12.00'de ziyaretçilere açılacak. Hollere giriş saatleri ise 16.00 ile 23.00 arasında olacak. Fuar giriş ücretleri 4,5 TL olarak belirlendi. İzmir Tek Yürek Dayanışma Konseri'nin olduğu 9 Eylül günü ise gün boyu giriş ücretleri 10 TL olacak. 9 Eylül'de elde edilecek tüm gelir, İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak. 9 Eylül'de Kahramanlar Kapısı'nı kullananlar ise yine 4,5 TL'ye giriş yapabilecek.
Giriş kapılarında geçişler İzmirim Kart ile 'temassız' özelliğe sahip kredi ve banka kartlarıyla yapılabilecek. Engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elektronik kart sahipleri Kültürpark'a ücretsiz girebilecek. İzmirim Kart'a sahip olmayanlar fuar girişinde oluşturulan noktalardan tek kullanımlık ve 2 girişlik kartlar alabilecek.