Seyit Torun: AKP, Belediyeleri genel müdürlük altında toplamak mı istiyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “E-Belediye Bilgi Sistemi Projesini” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Seyit Torun: AKP, Belediyeleri genel müdürlük altında toplamak mı istiyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığını duyurduğu “E-Belediye Bilgi Sistemi Projesini” Meclis’e taşıdı.

Seyit Torun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Belediyeleri bir genel müdürlük altında toplamayı mı düşünüyorsunuz. Asıl planınız nedir?” diye sordu.

Seyit Torun, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Soylu’ya, “her belediyenin yıllardır sorunsuz işleyen bir E-Belediye Bilgi Sistemi varken, bakanlık sistemi neden tümden değiştirme ve tek merkezde birleştirme gereği duyuyor” diye sordu. Torun, daha önce kamu idarelerinin hesaplarının tek merkezde toplanmasını öngören “Tek Hazine Kurumlar Hesabı” uygulamasına belediyelerin de dâhil edilmek istendiğini hatırlatarak, “AKP bir yandan kamuoyuna yerel yönetimlerin gücünün artırılacağını söylüyor, diğer yandan yerel yönetimleri sanki tek elde toplamak için planlar yapıyor” dedi.

Torun, belediyelerle ilgili olarak AKP yöneticilerinin başka bakanların başka konuştuğunu bu karmaşanın bakanlıklar arasında da yaşandığına dikkat çekti. Torun, “Bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyelerle ilgili söz söylerken diğer yandan İçişleri Bakanlığı inisiyatifi ele geçirmeye çalışıyor. Bunların üzerine bir de AKP yöneticilerinin açıklamaları geliyor. En büyük belediyeler CHP’ye geçtikten sonra AKP ve bakanlar ne yapacaklarını şaşırdı. Her geçen gün yeni bir kararla karşımıza çıkıyorlar” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına verdiği soru önergesinde yer alan sorular şöyle:

1. Öncelikle, her belediyenin yıllardır sorunsuz işleyen bir E-Belediye Bilgi Sistemi varken, bakanlık sistemi neden tümden değiştirme ve yeniden yazarak birleştirme gereği duyuyor? Ayrıca Bakanlık bunu neden sanki Türkiye’de belediyelerde böyle bir sistem yokmuş gibi lanse ediyor?

2. Bakanlık, uygulanan sistemde bir yetmezlik ya da sorun görüyorsa, belediyelerin uyması gereken bir standart belirler ve belediyeler de bu standarda göre sistemini revize eder. Bakanlık neden bir standart belirlemeyip sistemi tümden değiştirme yoluna gidiyor?

3. Bakanlık, e-Belediye Bilgi Sistemi projesiyle yıllık 3 milyar TL tasarruf sağlanacağını ifade etmektedir. Öncelikle var olan ve sorunsuz işleyen sistemler terk edilip belediyelerin bu kaynağı heba edilirken nasıl tasarruf yapılacak? Bakanlık, 2 yıldır yürüttüğü projenin maliyeti hakkında herhangi bir açıklama yapmadığı için bu tasarrufu nereden nasıl yaptığı da anlaşılamamaktadır. Bu tasarruf rakamının nasıl hesaplandığını açıklar mısınız?

4. Acaba İçişleri Bakanlığı belediyelerden istediği hangi bilgileri alamıyor da ya da hangi uygulamaları kontrol edemiyor da belediyelerin bilgi sistemini birleştirme yoluna başvuruyor?

5. Belediyelerin önemli oranda iş ve işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı yürüyor ve gidişat da bu bakanlığın yetkilerini artırmaya yönelikken İçişleri Bakanlığı neden böyle tekleştirmeye gitme gereği duyuyor?

Etiketler
Ordu Seyit Torun Süleyman Soylu