Mahir Polat: Maden ocakları köyden kente göçün önünü açıyor

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, taş ocağı ve RES’ler nedeniyle tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı.

Mahir Polat: Maden ocakları köyden kente göçün önünü açıyor

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, taş ocağı ve RES’ler nedeniyle tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıt geldi.

“MADEN OCAKLARI KÖYDEN KENTE GÖÇÜN ÖNÜNÜ AÇIYOR”

Polat “Plansız yapılan taş ocakları, balık çiftlikleri ve RES’ler ile geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlarımızın mağduriyetleri her geçen gün artmaktadır. Bölge ekosisteminin bozulması sonucu tarım arazileri zarar görmekte, hayvanların otlayacağı alanlar daralmakta ve bölge halkı sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İzmir’in Karaburun ilçesinde 43 adet balık çiftliği ve 6 adet rüzgar enerji santrali faaliyettedir.

Kullanılan balık yemleri, dezenfekte ilaçlarla beraber deniz ekosistemi bozulmakta balık çiftliklerinden zaman zaman ters akıntı ve rüzgarın da etkisiyle gelen atık maddeler ile sahiller, plajlar ve turistik koylar kirlenmekte, berrak koyları ile yaz turizminin merkezi olan İzmir’in güzel doğasının bozulmasına sebep olmaktadır. Rüzgar türbinlerinin “Rüzgar türbini Sendromu” olarak adlandırılan, gürültü, düşük frekanslı ses ve gölge etkileriyle ortaya çıkması ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Sağlık sorunlarından bazıları; kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı ve asabiyettir. Maden ocakları, rüzgar enerji santralleri ve balık çiftlikleri yüzünden geçimini hayvancılıkla ve tarımla kazanan vatandaşlarımız köylerden kentlere göç etmek zorunda kalmaktadır. ÇED raporlarının büyük önem taşıdığı bölgede ne yazık ki ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları verilmekte ve çevre felaketlerinin önü açılmaktadır.” dedi.

“3 YILDA ÇEVRE DENETİMİ SONUCU KAPATILAN 1339 İŞLETMEYE 565 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ”

Polat “Çevre Kanununa aykırı faaliyet gösteren veya kirliliğe sebebiyet verdiği tespit edilen kurum, kuruluş, ve işletmelere uygulanan idari yaptırımlar kapsamında 2016 yılından itibaren 1092 kapatma/durdurma cezası verilirken 465 Milyon TL idari ara cezası uygulandı.

Maden sektöründe gerçekleştirilen denetimler sonucu 247 kurum, kuruluş ve işletme kapatma/durdurma cezası alırken 100 Milyon TL para cezası kesildi. Kaçak işletmelerin önüne geçilebilmesi adına çevre denetimlerinin artırılması büyük önem taşımaktadır.” diye ifade etti.

Etiketler
İzmir Maden Milletvekili