HDP'li Murat Çepni'den Dipsiz Göl'ün yok edilmesine tepki
Gümüşhane'de 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yasal izinle yapılan define kazısı ile yok edilmesine tepkiler sürüyor.
Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası’nda bulunan Buzul Çağı’ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl’de define kazısı için olumlu görüş bildiren kültür varlıkları koruma kurulu, çevre ve şehircilik ile arkeolog ve müze müdürlüğü görevlileri, haklarında bakanlık ve valilik tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında açığa alındı.
Gümüşhane Valiliği de ruhsat verilen kazı raporunun özensiz hazırlandığını açıkladı.
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan TBMM Çevre Komisyonu üyesi ve HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, “Çok üzücü bir durum. Doğa talanında geldiğimiz en acı ve en komik nokta. Bir dipsiz talan” dedi.
Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de ‘define’ söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu.
YASAL İZİNLERLE YAPILDI
Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğünce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün onayı ile 6 Kasım’da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi.
Dipsiz Göl’de, yasal izinle yapılan kazıda sonuca ulaşılamazken, iddiaya göre, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi. Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Altın olduğuna inanılan göldeki kazının kimler tarafından yapıldığı ise halen açıklanmıyor.
TOPRAKLA DOLDURULDU
Kazının ardından ekipler bölgeden ayrılırken, Gümüşhane valiliği de göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı. Ancak, Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak, kapatıldığı görüldü.
Sosyal medyada büyük tepki çeken görüntülerde Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına ise bir de su akarı için plastik boru koyulduğu görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dipsiz Göl’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, gölün kurumasına neden olduğunu ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Gümüşhane Valiliği de kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Gümüşhane Valiliği’nden Dipsiz Göl’le ilgili yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu define arama izninin Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ve Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, kazı yapılması talep edilen alanın doğal ve tarihi sit alanları dışında olduğunun tespit edilmesi üzerine verildiği vurgulandı.
HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni
ŞAKA GİBİ BİR DURUM
Yaşananların “trajikomik bir talan hikâyesi” olduğunu söyleyen HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, ülkede tarihi mirasların ve doğanın talan edilmesinin önünde bir engel olmadığını vurguladı. “Hükümet doğayı talan edenlerin ceo’su konumunda” diyen Çepni, sözlerini şöyle sürdürdü: “Talancı şirketler bazen enerji yatırımları bazen turizm yatırımı bahanesiyle doğayı katlediyor. Bazen de bu olaydaki gibi ‘define’ talanı yaşanıyor. Ve bu talancılar, izin alırken hiçbir zorluk yaşamıyor.
Ama bir bilim insanı orada bir araştırma yapaya kalsa, izin sürecindeki zorluklardan dolayı daha başvuru sürecinde pişman olur. Gölü, boşaltıp sonra toprakla doldurmak nasıl bir akıldır! Bu mesele gerçekten şaka gibi. Aklı başında olan kimsenin ikna olabileceği gibi bir durum değil. Hasankeyfi bile sular altında bırakırken hiç düşünmeyenlerden her şey beklenir.” Gölün tekrar eski haline döndürülmesine dair açıklamaların samimi olmadığına da değinen Çepni, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orayı tekrar dolduracağız demeleri memlekette ağaç bırakmayıp sonra da ‘11 milyon fidan dikiyoruz’ şovu yapmaları gibi.
12 bin yılda oluşmuş burası, nasıl su doldurup telafi edeceksin! Bu tutarsız. Herhalde orada define bulup kasalarına aktaracaklardı. Paraya da ihtiyaçları var. Çok üzücü bir durum. Doğa talanında geldiğimiz en acı ve en komik nokta. Bir dipsiz talan.”