CHP’li Kılınç, Hürriyet’ten atılan gazetecileri meclis gündemine taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, AKP’nin medya uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, AKP’nin medya uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Kendisi de basın kartı sahibi olan Yüksel Mansur Kılınç, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle dört ayrı soru önergesi verdi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüksel Mansur Kılınç, sendika örgütlemesi yaptıkları için işten çıkarılan Hürriyet Gazetesi çalışanlarının durumunu gündeme getirdi.
Kılınç, “İşten çıkarılan çalışanların tamamının Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olması, sendikanın Hürriyet Gazetesi’nde yetki belgesi almasına bir hafta kala işten çıkarmaların başlaması tesadüf müdür” diye sordu.
Sendikal örgütlenme hakkının çalışma yaşamının temel haklarından olduğunu hatırlatan Kılınç, Bakan Selçuk’a, Türkiye’de ‘basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolunda faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışan gazetecilerin kaçının sendikalı ve toplu iş sözleşmesi(TİS) kapsamında olduğunu sordu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİB) ‘nın uygulamalarını yazılı soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soran Yüksel Mansur Kılınç, Basın Kartları Komisyonunda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) gibi meslek örgütü temsilcilerinin bulunmamasını Meclis gündemine getirdi.
Kılınç, “Basın Kartları Komisyonu üyeleri hangi kriterlerle belirlenen kuruluş ve temsilcilerden oluşmaktadır” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç , aynı gün üçüncü soru önergesini Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ‘nun bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdi.
RTÜK’ün 25. kuruluş yıl dönümünü kutlamaları nedeniyle üst kurula mensup 25 kişiyi aileleriyle birlikte Kapadokya gezisine gönderme kararını Meclis gündemine taşıyan Kılınç, Kültür Bakanı Ersoy’a, “Bir kamu kurumu olan RTÜK’ün halkın ödediği vergilerle keyfi bir organizasyon düzenlemesi sizce etik bir davranış mıdır” sorusunu yöneltti.
RTÜK’ün, kanal ve frekans kullanım bedelini ödemeyen yayın kuruluşlarının karasal yayınlarının durdurulması ile ilgili kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini ayrı bir soru önergesi ile Meclis günmine taşıyan Yüksel Mansur Kılınç, şimdiye kadar kaç yayın kuruluşunun yayınlarının durdurulduğunu,yayınları durdurulan kuruluşların geçmişe dönük zararlarının giderilmesi için Radyo Televizyon Üst Kurulu yönetiminin nasıl bir tutum alacağını sordu.