'Ekonomik bozulmalar nedeniyle halkımız çocuk yapmaktan kaçıyor'
CHP'li Gürsel Tekin, ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye'de doğum oranının düştüğüne dikkat çekti.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, doğurganlık oranının düştüğünü söyledi.
Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; Tekin, “İktidar, Türkiye'nin kısırlaştırılmaya çalışıldığını iddia ediyor ama komplo teorisi kurmaya gerek yok.
Neden belli. Bu iktidar döneminde yaşanan ekonomik ve sosyal bozulmalar yüzünden halkımız çocuk yapmaktan kaçıyor” dedi. Tekin yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bebek ekonomisinin yıllık cirosunun 9 milyar lira olduğunu da belirterek, “Yeni doğan bebeklerin aylık bakım masrafları ortalama 600 lirayı buluyor. En büyük gider kalemi ise bebek bezi.
Pırlantadan vergi almayan iktidar, bebek bezi ve mamasından yüzde 18 KDV alıyor. Bu oran yüzde 1'e düşürülmeli” dedi ve şunları söyledi: “Halk giderek yoksullaşıp, mutsuzlaşıyor. 2018'de en az 30 bin kişi yurttaşlıktan çıktı. 2002'de 2,17 olan doğurganlık hızı 17 yıl sonra 1.99'a geriledi. 2014'de 1 milyon 350 bin canlı bebek yaşama katıldı. 2018 yılında ise doğan bebek sayısı 1 milyon 248 bin oldu. Urfa 4.13 doğurganlık oranı ile seviyeyi üstte tutuyor.
Urfa olmasa doğurganlık oranı nüfus yenilenme oranının da altında kalacak. En önemli sebep iktidarın toplumun tamamını karamsarlığa ve umutsuzluğa iten politikalarıdır. 17 yıldır her alanda kriz çıkaran iktidar yüzünden nüfus artışı da geriledi. İyi yönetilen, bolluk, bereket ve umudun olduğu bir ülkede nüfus artışı olur. Umutların yok edildiği bir ülkede ise geleceğe güvenle bakılmaz ve çocuk da yapılmaz.”