Selahattin Demirtaş'ın Seher isimli kitabına atılan iftira böyle çürütüldü
Teyit.org, "Selahattin Demirtaş Seher adlı öyküsünü, 13 Mart 2016 Ankara saldırısını gerçekleştiren Seher Çağla Demir’e ithaf etti" iftirasını inceleyerek çürüttü.
Teyit.org, "Selahattin Demirtaş Seher adlı öyküsünü, 13 Mart 2016 Ankara saldırısını gerçekleştiren Seher Çağla Demir’e ithaf etti" iftirasını inceleyerek çürüttü.
Teyit.org'un araştırma haberi şöyle:
Halkların Demokratik Partisi’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 2017 yılında çıkan kitabına adını veren Seher öyküsünü, 13 Mart 2016 Ankara saldırısının faili Seher Çağla Demir’e ithaf ettiği öne sürüldü.
İddialara ‘bir teröriste ithaf edilmiş’ kitabın İBB’ye ait İstanbul Kitapçısı’nda satıldığı bilgisi de eşlik ediyordu. İddia, çok takipçili birçok hesap tarafından ardı ardına paylaşıldı ve sosyal medyada kısa sürede geniş bir yaygınlık kazandı.
Ancak iddia doğru değil. Selahattin Demirtaş’ın kitaba adını veren öyküsü Seher, namus cinayeti kurbanı olmuş bir genç kızı anlatıyor ve hususi birine ithaf edilmiş değil.
Kitabın açık bir ithaf sayfası var
2016 yılının Kasım ayından beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, ilk öykü kitabı Seher’i 2017 yılında Dipnot yayınlarından çıkardı. 140 sayfalık kitapta 12 öykü bulunuyordu. Daha sonra çeşitli dünya dillerine de çevrilen öykü kitabına adını verense, Seher isimli hikaye idi. Kitabın 21 ila 34. sayfalarında okuyabildiğimiz Seher öyküsünün hususi birine ithaf edilmediği görülüyor.
Diğer yandan Demirtaş’ın kitabın tamamını “katledilen ve şiddet mağduru kadınlara” adadığı, ilk sayfasındaki ithaf kısmında yazıyor.
Kitaptaki Seher adlı öykü, 22 yaşında bir konfeksiyon işçisiyken tecavüze uğrayan ve ardından alınan aile kararıyla yaşı küçük erkek kardeşi Engin tarafından katledilen bir genç kızın öyküsünü anlatıyor.
Öykünün son sayfası
Teyit’in ulaştığı Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da, kitabın erkek şiddetinin kurbanı olan kadınlara ithaf edildiğini, bunun dışındaki tüm iddiaların yanlış olduğunu söyledi. Demirtaş’ın kitabın yayınını takiben yazışma yoluyla verdiği söyleşilerden herhangi birinde de kitabı intihar saldırganına ithaf ettiğine dair bir ifadeye rastlanmıyor. Bilakis Demirtaş, 24 Eylül 2017’de Evrensel’e verdiği söyleşide, kitabı şiddete uğrayan kadınlara ithaf ettiğini yinelemiş.
Demirtaş’ın kitapları yalnız İstanbul Kitapçısı’nda satılmıyor
Diğer yandan Demirtaş’ın kitaplarının İBB’ye ait İstanbul Kitapçısı’nda satıldığı bilgisi doğru. Nitekim Ekrem İmamoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve “İstanbul Kitapçısı’nda devletin kurumları dahil her yerde satılan kitaplar satılıyor ve bu durum yeni değil. Bir kitabın yasallığına da belediye değil resmi kurumlar karar veriyor” dedi. Demirtaş’ın kitaplarına, Idefix, D&R, Amazon, Kitapyurdu, Hepsiburada gibi perakende satış siteleri üzerinden ulaşmak da mümkün.
Yayıncı Dipnot Teyit ile kitabın halen 29. baskısının piyasada olduğu ve bugüne kadar 250 binden fazla satıldığı bilgisini paylaştı. Demirtaş da kitabın satışlarındaki başarı üzerine Twitter hesabı üzerinden okuyucularına teşekkür etmiş ve elde ettiği geliri de eğitime bağışlayacağını açıklamıştı. Yine Dipnot’tan çıkacak olan yeni romanı Leylan’ın 22 Ocak’ta piyasaya çıkacak olan ilk baskısı ise 100 bin adet olarak hazırlanmış. Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de konuyla ilgili haberlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve “Ayrıca kimin kitap yazacağına kim karar verecek? İkinci Dünya Savaşı, 12 Eylül dönemine mi döneceğiz?” dedi.
Saldırganın Demirtaş ile ilgisi yoktu
13 Mart 2016 tarihinde Ankara Kızılay’da gerçekleşen ve 37 sivilin yaşamını yitirdiği intihar saldırısını Seher Çağla Demir’in gerçekleştirdiği ortaya çıkmış, saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlenmişti. Seher Çağla Demir saldırıyı gerçekleştirdiği sırada 24 yaşında idi. Şu anda yayında olmayan TAK’ın sitesinde yer alan ve Doğa Jiyan kod adıyla kendi kaleme aldığı belirtilen hikayede de, Selahattin Demirtaş ile ilgili herhangi bir ibare bulunmuyor. Bu hikayede, saldırganın Demirtaş’ın şiddet gören kadınlara yönelik genel ithafından pay almasına neden olabilecek bir anekdot da yok.
O dönem HDP eş genel başkanı olan Selahattin Demirtaş saldırıyı bir terör saldırısı olarak nitelendirmiş ve “Partim adına, arkadaşlarım adına bir kez daha açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasını yapmıştı.
Teyit, aramalarda iddiayı ortaya atan ilk kullanıcı olduğu görülen Twitter hesabına da ulaştı ve kaynağını sordu. Hesabın sahibi, kaynağının “resmi kayıtlar ve Demirtaş’ın kendi beyanı” olduğunu söyledi ve bu kaynakları “top secret” olduklarından paylaşamayacağını belirtti. Ancak ne bu yönde resmi bir kayıt var ne de Demirtaş’ın böyle bir beyanı bulunuyor.
Sonuç olarak Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabı Seher’i, 13 Mart 2016 Ankara saldırısını gerçekleştiren Seher Çağla Demir’e ithaf ettiği bilgisi gerçeği yansıtmıyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden çarpıtmaya örnek.