'Tek sebebi Erdoğan değil, onun akıl hocaları Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan...'

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü köşesinde İdlib'de yaşanan çatışmaları değerlendirdi.

'Tek sebebi Erdoğan değil, onun akıl hocaları Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan...'

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü köşe yazısında, "Uyarıları hep haklı ve doğru çıkan" dediği 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek'in Orda Doğu'da yaşananları değerlendirdiği konuşmayı aktardı.

Takan, Dilek'in "ABD, Türkiye’nin İdlib’de direnmesini istiyor" dediğini ve nedenini de şöyle açıkladığını aktardı:

"“Esad’ın ve Rusya’nın kazanmasını istemiyorlar. Eğer Esad ve Rusya İdlib’i kontrol ederse ağırlığı bundan sonra Fırat’ın doğusuna verecek ve oradan ABD’nin çıkması için daha rahat hareket eder hale gelecek."

Takan ayrıca, Erdoğan'ın Orta Doğu'daki stratejilerinin tek sorumlusunun kendisinin olmadığını söyleyen Dilek'in, "Tayyip Erdoğan’ın o zamanki akıl hocaları Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, şimdi kenara geçmişler particilik oynuyorlar. Bunlar, Türkiye’yi kurtaracak!.. Öyle mi?.." dediğini yazdı.

İşte Takan'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Dilek, son zamanlarda, ABD’den İdlib’de Türkiye’yi destekleyen Rusya’ya karşı çıkan açıklamaların içeriğine işaret etti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in, geçen hafta yaptığı “Erdoğan’ın yanındayız. Her türlü yardıma hazırız” mahiyetindeki açıklamasına dikkat çekti. Dilek, geçen hafta içinde bazı yerel kaynaklardan kendilerine ulaşan, “ABD, İdlib’de Türkiye’nin de desteklediği bazı yerel gruplara yeniden desteğe başladı”, “İdlib üzerinde ABD İHA’ları uçuyor” haberlerini hatırlattı ve İncirlik üssüne ilave ABD’lilerin geldiğini sözlerine ekledi. Cahit Armağan Dilek, “ABD, Türkiye’nin İdlib’de direnmesini istiyor “dedi. “Neden” diye sorunca da Dilek şunları söyledi;

“Esad’ın ve Rusya’nın kazanmasını istemiyorlar. Eğer Esad ve Rusya İdlib’i kontrol ederse ağırlığı bundan sonra Fırat’ın doğusuna verecek ve oradan ABD’nin çıkması için daha rahat hareket eder hale gelecek.

ABD, bizi yerel güç gibi kullanıyor. Neticede bir havuç uzatıyor. ABD’liler Türkiye’nin kendilerine yardım isteyecek bir pozisyona düşmesini istiyor. Yarın bir gün, Suriye’den daha fazla saldırı gelirse, doğrudan İdlib’e gelmeseler bile bizim sınırımıza yeni savunma sistemlerinin konuşlandırılması gündeme gelebilir. İdlib’de stratejik önemi olan M-4 Karayolu’nun kuzeyini ‘güvenli bölge ilan ettik’ diyebilirler. Eğer maksat ABD ve NATO’yu bizim sınır hattımıza getirmekse bu çatışmalar devam eder. Hatay’da veya İdlib’in kuzeyinde bir yer verilebilir.”

Cahit Armağan Dilek, Türk askerine son saldırının İdlib’in doğusunda bulunan İran’lı Şii milisler tarafından gerçekleşmiş olabileceğini belirterek, “Erdoğan’ın ‘Astana, Soçi bitti’ sözlerini İran tehdit olarak algıladı“ dedi. Stratejist Cahit Armağan Dilek, “Türkiye bir daha nereye doğru savruluyor” soruma ise şu cevabı verdi;

“Bu işin mantıklı cevabı şu an için yok”..

Küçük bir not düşme ihtiyacı hissediyorum!.. Ortadoğu bataklığında içinde bulunduğumuz bu kahredici durumun tek başına sorumlusu Tayyip Erdoğan ve SETA’cılar değil. 2002-2003 yıllarında bizzat benim de şahit olduğum, bildiğim gerçekler var. Bugün gelinen feci tablonun baş mimarları, Tayyip Erdoğan’ın o zamanki akıl hocaları Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, şimdi kenara geçmişler particilik oynuyorlar. Bunlar, Türkiye’yi kurtaracak!.. Öyle mi?..

Etiketler
Ali Babacan Abdullah Gül Ahmet Davutoğlu Ahmet Takan