'İktidarın insanlıkla imtihanı, korona günlerinde talan ve kayyum'
CHP'li Aydoğan, "Tarih, bu süreçte yaşananları yazacak. Dünyaya böyle bir miras bırakmamak için el birliği ile mücadele etme zamanıdır" ifadelerini kullandı.
CHP’li Turan Aydoğan, AKP’nin ‘korunan alanları’ı talana açan düzenlemesi ve HDP’li belediyelere yapılan kayyum darbesiyle ilgili, “Tarih, bu süreçte yaşananları yazacak. Dünyaya böyle bir miras bırakmamak için el birliği ile mücadele etme zamanıdır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, 16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile koruma altındaki doğal alanların talana açılmasına tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aydoğan, "Tüm dünya Koronavirüs salgınıyla mücadele verirken bizim Bakanlığımızın bu insanlık mücadelesine sunduğu katkıyı görmeden edemeyiz. Tarihin en büyük salgını ile karşı karşıya olan insanlık, her koşulda ‘talan’ düşünebilen Bakanlığı da tarihe altın harflerle yazacaktır” dedi.
‘İNSANLIK SUÇU İŞLİYORLAR’
“Korona günlerinde talana devam ederek tarihe geçecek bir yönetim. Haberi okuyunca inanamadım. İnsanlık can çekişirken bizi yönetenlerin derdinin hala talan olması tüyler ürpertici. Salgını resmen bir çeşit fırsat gibi görüp doğal alanlarımıza göz dikenler insanlık suçu işliyorlar.” ifadelerini kullanan Aydoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin 6’ncı maddesine vurgu yaptı.
‘BAKANLIK GERİ ADIM ATMALI’
Aydoğan, şunları söyledi:
“Madde ile açıkça doğal koruma alanları ticari faaliyetlere açılıyor. Üstelik doğal alanların yağmalanmasının ve talan edilmesinin önüne engel olacak bir de şerh yok. Buradaki düşünce gerçek anlamda art niyetli bir düşünce. Biri çıkmış ‘Hazır salgın var kimse fark etmez yağmalamak için uygun zemin’ demiş gibi. Buradan iyi niyet çıkmaz. Nerden tutsanız elinizde kalıyor. Bakanlık derhal geri adım atmalı, hata olduğunu ifade etmelidir.
‘İNSANLIK MÜCADELESİNE BÖYLE KATKI SUNULMAZ’
Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül bir salgınla karşı karşıya olunan bu günleri fırsata çevirmeye çalışan, bu tür yönetmeliklerle, kayyımlarla uğraşanlara önerim; canı pahasına işine gidip gelmek zorunda olan vatandaşa, yine canlarını ortaya koyup, insanlara şifa vermek için gece gündüz çalışan sağlık çalışanlarına, emekçilere bakıp biraz feyz alsınlar. Tarih, bu süreçte yaşananları yazacak. Dünyaya böyle bir miras bırakmamak için el birliği ile mücadele etme zamanıdır.”
BAKAN KURUM’A 4 SORU
Aydoğan, Bakan Kurum'un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Söz konusu maddeyle doğal alanların yağmalanmasının ve talan edilmesinin önünde bir engel olmadığı uzmanlar tarafından ifade edilirken Bakanlığınız olası talanı önlemek adına bir planlama yapmış mıdır?
- Bu düzenleme, bütün dünyada ve ülkemizde tarihteki en büyük salgınlardan birinin yaşadığı böyle bir dönemde,hangi gerekçelerle hayata geçirilmiştir?
- Kamuoyunun ilgisi Korona virüsüyle mücadeleye çevrilmişken, kamu kurumları başta olmak üzere, bütün ülkede üst düzey önlemler alınırken ve olağanüstü hal koşullarında insanlarımız can derdine düşmüşken, herhangi bir alanın imara açılması yönetmeliğini hazırlatmak ve yayınlamak Bakanlığınızca yerindelik açısından ve etik açıdan uygun görülmekte midir?
- Yaşadığımız çevreye, doğaya ve insanlığın ortak mirasına zarar verecek olan bu yapılaşmaya açma kararı, salgın gündeminin arkasına saklanmaya çalışıldığına göre kamuoyunun duyması engellenmeye mi çalışılmıştır? Eğer öyleyse, Bakanlığınız neden kamuoyundan gizleme gereği duyduğu düzenlemeler yapmaktadır?