CHP seçim güvenliği için uygulama geliştirdi

24 Haziran'da muhalif seçmenin ve partilerin en büyük endişesi sandık güvenliği. Bu endişeyi gidermek üzere CHP bir akıllı telefon uygulaması hazırladı.

CHP seçim güvenliği için uygulama geliştirdi

Uygulamanın adı 'Adil Seçim Seferberliği'

CHP, bir ilk olan 'Adil Seçim Seferberliği' adlı uygulamayla, görevlilerin sandıklarının başında olup olmadığını kontrol edecek, sandık sonuçlarını hemen sisteme kaydedecek ve bu verileri Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tutanaklarıyla karşılaştıracak.

CHP'nin Bilgi ve İletişim'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, uzun süredir üzerinde çalışılan ve bir ilk olan bu uygulama ile partilerin güç birliğini ilk kez DW Türkçe'ye anlattı.

Adıgüzel'in verdiği bilgilere göre, uygulamanın işlevleri şöyle:

'SANDIK GÖREVLİLERİNİN KONUMU TAKİP EDİLECEK'

- Uygulama seçim günü sabahtan oy pusulaları teslim edilene kadar sandık görevlilerinin konumunu takip edecek. Görevli kayıtlı olduğu sandığın başında değilse, sisteme uyarı gidecek. Böylece daha önce yaşanan kayıtlı görevlinin sandığa gitmemesi ya da sandığı erken terk etmesi gibi risklerin önüne geçilecek.

- Görevliler bir sorun olduğunda uygulama içi bir butonla çağrı merkezini istedikleri anda arayabilecek ya da 'Canlı Destek' butonunu kullanarak merkezle yazışabilecek.

- Sandık görevlileri oy sayımı yapıldıktan sonra 'Cumhurbaşkanı Seçimi' ve 'Milletvekili genel Seçimi' butonlarını seçerek iki oylamanın tutanak fotoğraflarını tarayıcı kalitesinde çekip ayrı ayrı sisteme gönderecek.

- Sisteme gönderilen fotoğraflar OCR-Optik Karakter Tanıma sistemiyle taranacak. Tutanaktaki veriler ve sonuç bu yolla kendiliğinden ve hızla sisteme yüklenecek.

'YSK'NIN ERİŞİME AÇTIĞI SONUÇLARLA, SİSTEME GİREN SONUÇLAR KARŞILAŞTIRILACAK'

- YSK'nın 3 dakikada bir erişime açtığı sonuçlarla, sisteme uygulama yoluyla giren sonuçlar karşılaştırılacak. Sonuçlar arasında uyumsuzluk olursa, sistem uyarı verecek.

- Sistemin uygulanması için akıllı telefon kullanmak yeterli olacak. Her okulda bir bilişim görevlisi de hazır bulunacak. Akıllı telefon kullanılamadığı durumlarda sonuçlar ilçe başkanlıklarındaki görevlilerce web tabanlı sisteme girilecek.

- Bütün bu veriler bir merkezde web bazındaki bir sistemde toplanacak ve gerekli müdahaleler de burada belirlenecek.

'ADİL SEÇİM İÇİN GENİŞ İTTİFAK'

DW'den Banu Güven'in aktardığı habere göre, Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi ile bu ittifakın dışında bırakılan HDP, adil bir seçim için beraber çalışıyor. Bu partilerin yanı sıra seçime katılmayan EMEP gibi partiler, Birleşik Haziran Hareketi, DİSK, KESK, Memleket Biziz, Sensiz Olmaz ve Sandık Gücü gibi platform ve STK'lar sandık güvenliği için bir süredir Ankara'da bir araya geliyor. "Adil Seçim Seferberliği" adı işte bu toplantılardan çıkıyor. Bu çalışmalar seçim gecesi de koordinasyon içinde bir merkezden yürütülecek. Çalışmalara katılan tüm partilerin temsilcileri oy sayımı sırasında bu merkezde olabilecek ve Türkiye genelinde sandık güvenliği için bilgilerini aynı sistemde birleştirecek.

Uygulamayı CHP hazırladı ama 'Adil Seçim Seferberliği' içinde yer alan partilerin sandık görevlisi ya da müşahit olan herkes indirebilecek, tüm partiler de bu verilere ulaşabilecek. Uygulamayı indirenler 'Görev Yeri Tercihi' sayfasında nerede görev almak istediklerini belirtebilecek. "Zorlu bölgelerde görev almak istiyorum" diye bir tercihte de bulunabilecek. Partiler sandık görevlilerini 1 Haziran'a kadar belirleyip, kimin nerede görev yapacağını YSK'ya bildirmek zorunda. Bu tarihten sonra artık müşahit atanabilecek.

Etiketler
Erken Seçim Seçim Telefon Uygulama Akıllı Telefon