Kılıçdaroğlu'ndan 'sokağa çıkma yasağı' yorumu: Alınan kararların tamamı yapay

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'ndan 'sokağa çıkma yasağı' yorumu: Alınan kararların tamamı yapay

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında soruları yanıtladı.

10 Nisan'da ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Sağlık alanında bir şey yapıyorsunuz, topyekün mücadele ediyorsunuz, hekimler, labaratuvarlar, sağlık çalışanların tamamı seferber. İşsizlik, yoksulluk konusunda sağlıklı bir adım atılmış değil. Eve kapanan, dışarı çıkamayan insanlar var. Alınan kararların tamamı yapay. Bu konuda daha radikal, köklü kararların alınması lazım. Ben CHP'nin genel başkanı olarak hiçbir zaman alınan şu kararı oturup eleştirmedim. Hepsine büyük dikkatle baktım. Eksikliklerin tamamlanmasını istedim.

Gün kavga günü değil. Gün oturup tartışma günü değil. Gün hayat memat meselesi. Onlara yol yöntem göstermeye çalışıyoruz. Her seferinde yanlış yaptıklarını söyledim. Söylediklerimin gecikerek hayata geçirildi bir kısmı. Ulusal Pandemi Raporu 2019 yılında nasıl hazırlandıysa, gerekleri neden yapılmadıysa bunun sorgulanması lazım. Devlette hazırlık var ama siyasi otorite bunu hayata geçirmek zorunda.

ALTAYLI: Önerilerinizi somutlaştırır mısınız rica etsen. Sözgelimi para basın şirketlere dağıtın, sokağa çıkma yasağını biz olsak 15 gün önceden ilan ederdik vs. gibi. Sonuç olarak bu karar ne zaman ilan edilirse edilsin, bir gofret almak için markete koşmanın bir anlamı yok. Elbette sağlık ihtiyaçları için gidelebilir. Siz ne zaman ilan ederdiniz sokağa çıkma yasağını. Şirketlere para mı dağıtırdınız?

KILIÇDAROĞLU: Olay Çin'de ortaya çıktıktan ve başka ülkeye sirayet ettikten sonra hemen Bakanlar Kurulu'nu toplayıp, Sağlık Bakanı'nı davet edip bilgilendirmesini istemesi gerekirdi. Ekonomik olarak, sosyal olarak neler yapmalıyız bunun toplantısını yapardım. Kovid-19 ortaya çıktıktan sonra tüm illerde bunun testini yaptırırdım. Biz önce Ankara'dan başladık. Kurdunuz bir komisyon, gayet güzel. Türk Tabipler Birliği orada yok, Türk Eczacılar Birliği neden yok? Bunlar Bilim Kurulu'nda yoklar. Esnaflarla ilgili ne yapacağız. 1 milyon 753 bin 213 esnafımız var. Evet kapatılması lazım, gayet güzel. Bunların geçimlerini nasıl sağlayacaksınız? Kaçına verildi güvence? 264 bin kişiye verildi. Ekonomik, Sosyal Konsey olsaydı, Türkiye Esnaf Konfederasyon Başkanı orada olsaydı yanlış mı olurdu? Askeri hastaneleri açın diye defalarca söyledim. Hangi gerekçeyle açmıyorlar. Yığılmalar olacak dedik. Elektrik, su ve doğalgaz. Borcu olanlar vardı. Bu süreç içerisinde su kesilir mi? Doğalgaz kesilir mi? Belediyeler suyu satıyorlar. Bütün belediyelerde biz suları açtık. Hakkını yemeyelim, hükümette belediyelerde suların açılmasını istedi. Elektrik ve doğalgaz belediyelerde değil şirketlerin inisiyatifinde.

Etiketler
Sokağa çıkma yasağı Kemal Kılıçdaroğlu Fatih Altaylı