CHP'li Tanal'dan KDV yüzde 1'e düşürülsün teklifi
CHP’li Mahmut Tanal, temel gıda ve temizlik maddeleri ile elektrik, doğalgaz, su ve internet hizmetlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.
CHP’li Mahmut Tanal, temel gıda ve temizlik maddeleri ile elektrik, doğalgaz, su ve internet hizmetlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.
Türkiye’de milyonlarca yurttaş, geçim sıkıntısıyla savaşırken CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, temel ihtiyaçlarda yüksek tutulan KDV oranının düşürülmesini amaçlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
Tanal’ın hazırladığı Kanun teklifiyle temel gıda ve temizlik maddeleri ile elektrik, doğalgaz, su ve internet hizmetlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi öngörülüyor.
TÜRKİYE’DE VERGİLEMEDE ADALET İLKESİ GÖZETİLMİYOR
CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, tüketimden alınan dolaylı vergilerin oranının azaltılması gerektiği kaydedildi.
Teklifin gerekçesinde, vergilemede adalet ilkesine göre, aynı ya da benzer durumda olanların eşit vergilendirilmesi, benzer durumda olmayanların farklılıkları gözetilerek vergilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
“Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımının, maliye politikasının sosyal amacı olduğunun” belirtildiği Anayasa’nın 73. maddesinin hatırlatıldığı gerekçede, “Ülkemizde uygulanan vergi politikaları, vergilemede adalet ilkesini gözetmeyen, tüm vergiler içinde dolaylı vergilerin doğrudan vergilere oranının sürekli artış gösterdiği bir hal almıştır. Dolaylı vergiler, vergiyi ödeyenin geliri ve maddi durumuna farklılaşmayan, herkesten eşit şekilde alınan vergilerdir. Söz gelimi, Katma Değer Vergisi alınan mal ve hizmetlerden yararlanan herkes aynı oranda vergi ödemektedir. Asgari ücretli, hatta geliri olmayan bir yurttaşın örneğin elektrik tüketimine ödediği Katma Değer Vergisi oranı ile geliri yüksek seviyede olanların ödediği oran aynıdır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde vergide adaletin sağlanması için dolaylı vergilerden ziyade gelir veya kar üzerinden alınan dolaysız vergiler tercih edilmektedir” denildi.
KDV TÜKETİCİNİN SIRTINA YÜKLENİYOR
Dolaylı vergilerin vergi mükellefi ile vergi yüklenicisinin aynı olmadığı vergi türü olduğunun ifade edildiği gerekçede, şöyle devam edildi: “İmalatın tüm aşamaları üzerine uygulanan KDV özelinde ise, tüm aşamalardaki vergilendirme nihai tüketiciye yüklenmektedir. Vergilemede adalet ilkesi gözetilmek isteniyorsa dolaylı vergilerin tüm vergilere oranının düşük tutulması gerekmektedir. 2018 yılında dolaylı vergiler arasında bulunan Katma Değer Vergisi’nin tüm vergi gelirine oranı yüzde 33’tür. Bu oran 2017 yılında AB ülkelerinde yüzde 18,1 olmuştur. KDV’nin tüm vergi geliri içindeki payının düşürülmesi, işsizliğin arttığı, ekonomik daralmanın yaşandığı zamanlarda özellikle düşük gelirli yurttaşların temel ihtiyaçlarını giderebilmelerine katkı sağlayacaktır. Kanun teklifimizdeki amaç, temel gıda ve temizlik maddeleri ile elektrik, doğalgaz, su ve internet hizmetlerinde KDV’nin yüzde 1 oranında uygulanmasını düzenleyerek, özellikle yoksul vatandaşlarımızın yaşamlarını sürdürebilmeleri için zorunlu ihtiyaçlara daha kolay ulaşabilmesini sağlamak, vergilemede adalete ve sosyal refaha katkı sağlamaktır.”