AKP'nin gündemi: Ayasofya, Yassıada, baro

Meclis'in yaz tatiline girmeden önce gündemi belli oldu. Barolar, 2. Yargı Paketi, Yassıada ve önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması beklenen İstihdam Kalkanı Paketi öncelik olacak.

AKP'nin gündemi: Ayasofya, Yassıada, baro

Meclis'in yaz tatiline girmeden önce gündemi belli oldu. Barolar, 2. Yargı Paketi, Yassıada ve önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması beklenen İstihdam Kalkanı Paketi öncelik olacak.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; Seçim, siyasi partiler kanunu ve internetle ilgili düzenlemelerin ise sonbahara kaldığı ifade ediliyor. Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması için de 15 Temmuz tarihi konuşuluyor.

Korona virüsü salgınında normalleşme adımlarının ardından siyaset gündemi de hareketlendi. Seçim ve siyasi partiler kanunundan internetle ilgili düzenlemelere, baroları yeniden yapılandıracak yasa değişikliğinden Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasına kadar birçok tartışmalı gündem maddesi bulunuyor. Bu konularda nasıl bir takvim içinde adım atılacağı netleşmeye başladı.

AYASOFYA 15 TEMMUZ’DA İBADETE AÇILABİLİR

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre öncelik verilen konulardan biri Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması olacak. Bunun için Danıştay’ın 2 Temmuz’da Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararının iptali için açılan davada alacağı karar beklenecek.

Ancak idari bir kararla müzeye dönüştürülen Ayasofya’yla ilgili mahkeme kararı olumsuz gelse de yürütme organının alacağı bir kararla istenen değişikliği yapmasının önünde engel olmadığı ifade ediliyor. Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılma tarihinin de sembolik olarak, 2016 yılında gerçekleşen askeri darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz’da gerçekleştirilebileceği konuşuluyor.

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ: YOLUN BAŞINDAYIZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim ve siyasi partiler kanunu başta olmak üzere yeni sistemle uyumlu bir dizi düzenleme yapılması çağrısının ardından çalışmalar başladı. Hem AK Parti hem de MHP’de komisyonlar kuruldu. AK Parti’de kurulan komisyon ilk olarak dünya örneklerini incelemeye başladı. Seçim sistemi değişikliği, seçim barajının düşürülmesi gibi tüm seçeneklerin masada olduğu ifade ediliyor.

AK Partili kaynaklar, “Henüz yolun çok başındayız, birçok sistemi değerlendireceğiz, dünya örneklerini inceleyeceğiz, bir anlamda literatürü tarayacağız. Yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayı sonuna belki bir çerçeve oluşabilir” dedi.

BARODA İSKELET TAMAM, EKLEMELER YAPILABİLİR

AK Parti, baroların yapısını değiştirecek teklifi ise Meclis yaz tatiline girmeden getirmek istiyor. Ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi çıkarılmak istenen değişiklik üzerindeki çalışma baro yöneticileri ile yapılan görüşmelerin ardından genişleyecek görünüyor.

Edinilen bilgiye göre AK Parti, avukat sayısı 5 binin üzerinde olan illerde 2 bin avukatın ayrı bir baro açabilmesini sağlayacak “çoklu baro” önerisinden vazgeçmiş değil. Yasalaşırsa İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra önümüzdeki 1-2 yıl içinde Antalya’yı da etkilemesi beklenen bu düzenlemeye baro yöneticilerinin gündeme getirdiği vergi, CMK avukatlığı konularında bazı taleplerin de eklenip teklifin genişletilebileceği konuşuluyor. AK Partili kaynaklara göre çoklu baro sisteminde nispi seçim sistemi olup olmayacağı ise halen tartışılıyor.

İNTERNET DÜZENLEMESİ: KAPSAMLI KONU, ÇALIŞACAĞIZ

AK Parti, Covid-19 salgınına karşı önlemler içeren pakete YouTube, Twitter ve Facebook gibi ağlar için Türkiye’de temsilci bulundurma, kişisel verileri Türkiye’de depolamanın da aralarında bulunduğu bir dizi yükümlülük getiren madde eklemişti. “İnternet sansürü” yorumlarına yol açan bu düzenlemeler tekliften çıkarıldı ama vazgeçilmiş değil. Bu arada AK Parti’nin twitter kullanıcıları için profile “etik kurallara uyacağım” anlamına gelen yeşil top ikonu konulması kampanyası da bu konuda yasal bir düzenleme için hazırlık yapıldığı yorumlarına neden oldu. AK Parti yöneticileri ise bu konuda hem uluslararası hukuku gözeten hem de Türkiye’nin iç mevzuatını kapsayan çok geniş bir çalışmanın yapılması gerektiğine işaret ederek bu dönem çıkmasının çok mümkün olmadığını belirtti. Bir yönetici, “Çok kapsamlı bir konu. Bu dönem gelmez ama çalışacağız” dedi.

YASSIADA KANUNU, YARGI PAKETİ, İSTİHDAM KALKANI

AK Parti, temmuz ayı sonunda tatile girmesi planlanan Meclis’te baroların yanı sıra üç teklifi daha yasalaştırmayı hedefliyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imzacısı olduğu AK Parti ve MHP yöneticilerinin de imza attığı Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren yasa teklifinin bu hafta Anayasa Komisyonu’nda görüşülerek önümüzdeki günlerde yasalaşması hedefleniyor.

Ayrıca yargıyı hızlandırmak için getirildiği ifade edilen 2. Yargı Paketi de Genel Kurul’un gündeminde. Bu arada istihdam kalkanı paketi adıyla yeni bir torba ekonomi paketinin de bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra Meclis’in ekim ayına kadar tatile girmesi planlanıyor.

Etiketler
Yassıada