AKP'den baro düzenlemesi hakkında yeni açıklama
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerine perşembe günü başlamayı beklediklerini söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerine perşembe günü gibi başlamayı bekliyoruz. Baro başkanları, teklifin hazırlık süreci içinde görüşlerini sunmuşlardır. Komisyon aşamasında ise TBMM İçtüzüğüne uygun şekilde Barolar Birliği davet edilmiş, Barolar Birliği Başkanlığını temsilen gelen avukat üye görüşlerini ifade etmiştir" dedi
Özkan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Adalet Komisyonunda görüşmeleri süren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kanun teklifinin anayasaya aykırı olmadığını savunan Özkan, Adalet Komisyonunun, aykırılık iddiasını reddederek, teklifin geneli üzerinde görüşmelere başladığını belirtti.
Teklifin ilk 17 maddesinin komisyonda görüşüldüğünü kaydeden Özkan, teklifin, bugün komisyonda kabul edilmesinin ardından Genel Kurul aşamasına geçileceğine inandığını söyledi.
Özkan, teklifin "şimdiden hukuk camiasına hayırlı olmasını" diledi.
Baro başkanları 'içtüzük gereği' alınmamış
Baro başkanlarının, teklifin görüşmelerine alınmamasına ilişkin soruya Özkan'ın yanıtı, Meclis'e giriş ve çıkışların, Meclis'te görüşmelerin ne şekilde yapılacağı, kimlerin katılacağı, misafirlerin nasıl giriş-çıkış yapacağının Meclis İçtüzüğü çerçevesinde gerçekleştiğini söylemek oldu.
İçtüzük hükümlerinin ihlali halinde iki sorunun ortaya çıkacağını kaydeden Özkan "Bir tanesi, artık bu noktada olası bir hukuka aykırılık söz konusu olabilir. İçtüzüğe aykırılık, anayasa hükümlerinin, anayasa değişikliğini iptaline kadar gidebilir. Diğer taraftan da İçtüzük hükümlerine aykırılık söz konusu olursa bu durumda, bundan sonraki uygulamalarda hukuksuz bu durum teamül oluşturmaktadır" diye konuştu.
Özkan "Bu anlamda Barolar Birliği, birlik başkanları bütün yasa görüşmelerinde davet edilmektedir. İçtüzüğe tamamen uygun bir şekilde, bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün yasal düzenlemelere uygun bir şekilde Barolar Birliği Başkanlığı davet edilmiş. Birlik temsilcisi tarafından teklifle ilgili itiraz, düşünce ve değerlendirmeler belirtilmiş.
Bunlar da komisyon üyeleri tarafından dikkate alınmış, değerlendirilmiş. Bu çerçevede de teklif maddeleri kabul edilmiştir. Bu anlamda bir usule aykırılık söz konusu değildir. İçtüzük, parlamentonun anayasasıdır. Bu anayasaya uygun bir şekilde giriş-çıkışlar tanzim edilmektedir. Herkesin saygı duyması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Kanun teklifinin hazırlık sürecinde Barolar Birliği yönetiminden ve barolardan oluşan 30 kişilik ekibi parlamentoda kabul ettiklerini anlatan Özkan, 3 saatlik görüşmede onların görüş, düşünce, değerlendirmelerini, taleplerini ve itirazlarını not ettiklerini kaydetti.
'Baroların hazırlık sürecinde görüşleri alındı'
Baro başkanlarının değerlendirmelerinin, paketin olgunlaşmasında çok büyük katkı sağladığını ileri süren Özkan, "Baro başkanları yasanın hazırlık süreci içinde görüşlerini sunmuşlardır. Komisyon aşamasında ise İçtüzüğe uygun şekilde Barolar Birliği davet edilmiş, Barolar Birliği Başkanlığını temsilen gelen avukat üye görüşlerini ifade etmiştir.
Bu anlamda çoğulcu ve katılımcı demokrasinin gereği olarak baroların hazırlık sürecinde görüşleri alınmış, Komisyon ve Genel Kurul aşamasında da İçtüzüğün 30. maddesinde yer aldığı şekliyle Komisyon Başkanı davet edilmesi gerekenlerin tamamını davet etmiş.
Bu çerçevede çalışmalar başlamış. Usul ve yasaya uygun şekilde cereyan eden komisyon görüşmeleri bu aşamaya gelmiştir. İnşallah bu akşam itibarıyla tamamlanmasını temenni ediyoruz" dedi.
Perşembe günü Genel Kurula gelmesi bekleniyor
Teklifin bu hafta Genel Kurul'a gelip gelmeyeceği yönündeki soruya Özkan, "Bu haftaki Meclis gündemimizde Salı günü Meclis Başkanlığımızın seçimi var. Salı günü Meclis Başkanlık seçimiyle başlayacak, akabinde 216 sıra sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek. 40'ıncı maddesine gelmiş olduğumuz düzenlemede 26 madde kaldı geriye. Bunların görüşmelerini tamamladıktan sonra Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimizin görüşmelerine perşembe günü gibi başlamayı bekliyoruz" yanıtını verdi.