Baroları bölme planı AYM’de: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen baroları bölme planı Resmi Gazete’de yayımlandı. CHP, bugün AYM’ye başvurmaya hazırlanırken Mersin Barosu Başkanı Yeşilboğaz, “Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen 28 maddelik çoklu baro düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından dün Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
80 baronun karşı çıktığı kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların CMK, adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, düzenlemenin iptali için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracacaklarını bildirdi.
Yargı baskı altına alınacak
Düzenlemenin baroların yargı içerisindeki siyasallaşması ve ele geçirilmesi anlamına geleceğini ve barolar olarak düzenlemeye karşı mücadeleye devam edeceklerini aktaran Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, düzenlemenin içeriğini BirGün’e değerlendirdi.
“Çoklu baro düzenlemesiyle kim iktidardaysa kendi barosunu kurup bir takım hukuksuz işlemleri hukuki hale getirecek veya getirmeye çalışacaktır” diyen Yeşilboğaz, “Bu çoklu baro uygulaması demokratik söylemleri susturmaya yönelik olacak. Ve bu uygulamayla tabanda da vatandaşları böleceksiniz. Barolar artık siyasi söylem kuruluşları haline gelecek. Yargıyı etki ve baskı altına alacaklar” diye konuştu.
Düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, “Baroların parçalanması kamu niteliğinde kurum olması sebebiyle parçalanması anayasaya aykırı. Burada ihlal var. Barolarımızın kurulduğu tarihten beri iki senede bir seçim yapar. 2019 da seçilen arkadaşlar 2020 de tekrar seçime gidecekler. O insanların seçilmişlik haklarını ellerinden alıp onları tekrar seçime yönlendireceksiniz” ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu’nu koruyor
Düzenlemenin TBB Başkanı Metin Fevzioğlu’nun başkanlığını koruyacak maddeler de içerdiğini belirten Yeşilboğaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Feyzioğlu, tasarının hazırlanmasında öncü. 10 baro çağrı yaparsa barolar birliği olağan üstü genel kurul yapardık. 12 baro çağrıda bulundu ama yapılmak istenmedi. İkinci tartışma bizim yasamızda seçim yapılabilir hükmü bulunmamaktadır diyor. Bu yoksa yazılmamışsa yapılamaz anlamına gelmez. Genel kurul belirlediğiniz gündemle toplanır. Biz seçim yapılabilir dedik. Onlar 25 baro olayını koydu ve seçim yapılamaz dediler. Bu da Fevzioğlu etkisi olduğunu gösteriyor”